Jordmor spurte om jeg ville prøve å føde stående siden det tydeligvis har god effekt på fødselen. Lettere beruset av lystgass fikk jeg vel mumlet et ja.

Sist oppdatert: 4. februar 2014

På dag åtte over termin, var jeg på overtidskontroll. Alt så bra ut, men overlegen mente det beste for meg og babyen var at fødselen skulle bli satt i gang dagen etter. Litt lite fostervann, og forhøyet blodtrykk ble ført inn i journalen. Med redsel for nok en svangerskapsforgiftning var vi alle enige om at det var det beste, selv om jeg veldig gjerne ville kommet i fødsel av meg selv.

20. juli 2013, ni dager over termin, klokken 09:00 møtte vi til igangsetting. Det ble bestemt at jeg skulle settes i gang med ballongkateter siden jeg ikke var særlig moden. Jeg hadde kun fire av seks på Bishops score. Ballongen ble satt inn klokken 10, og jeg hadde sterke maserier i en time etterpå. Men så merket jeg ikke noe særlig til den før den ramlet ut klokken 15.

Les også disse fødselshistoriene:

Like etter fødselen: – Jeg gleder meg allerede til neste gang!

Måtte klare meg uten smertestillende

Tøft svangerskap, tøff fødsel og tøff barseltid

Klokken 15:30 ble jeg sjekket, og hadde to centimeter åpning. Jeg var ikke moden nok til at vannet kunne tas, så modningspille ble satt. Ingenting hadde skjedd klokken 21:30, og jeg fikk en ny pille, og gikk og la meg. Jeg var veldig forberedt på en lang fødsel slik som sist. Da ble jeg også satt i gang. Den fødselen varte i hele tre dager, så jeg smurte meg godt med tålmodighet.

Nå begynner det å skje noe
21. juli 2013, 10 dager over termin, våknet jeg klokken fem av vonde tak i magen. Jeg tenkte at det bare var pillene som begynte å virke, men da takene kom med tre minutters mellomrom, ringte jeg på jordmor. Hun sa at det var maserier, men at vi skulle sjekke om de hadde effekt når det hadde vært vaktskifte.

Rett etter vaktskriftet fikk jeg jordmor til å sjekke om det var fremgang. Det var tre centimeter åpning, og ikke modent nok til å ta vannet. Men siden riene hadde effekt, skulle jeg over på fødestua. Rett før klokken åtte ble jeg trillet inn. Jeg fikk klystér, og etterpå fikk jeg sitte i badekar en halvtime før riene tok seg enda mer opp.

Tar vannet
Klokken 09:30 ble jeg igjen sjekket av jordmor, og det var fortsatt bare tre centimeter åpning. Men nå var jeg moden nok til å ta vannet! Jeg kjente med én gang at riene ble ti hakk verre, og de haglet på meg med få minutters mellomrom. Jordmor begynte å gjøre klar fødesenga, og tok inn varmepose og sakkosekk til meg.

Jeg ble hengende over sakkosekken oppå fødesenga med vonde rier, og ba om å få lystgass. Da det hadde gått en halvtime, ba jeg henne sjekke åpningen igjen, siden jeg så smått begynte å kjenne pressetrang på slutten av hver ri.  Hun ble ganske overrasket da det var fem centimeter åpning, og begynte å stresse litt.

Les flere fødselshistorier:

Julian hadde navlestrengen rundt halsen

De trodde ikke jeg var i fødsel

Jeg fikk ta imot babyen selv!

Føde stående?
Jordmoren spurte om jeg ville prøve å føde stående, siden det tydeligvis har god effekt for fødselen. Lettere beruset av lystgass fikk jeg vel mulet et ja.

Da jeg ti minutter senere kjente ordentlig pressetrang, spurte jeg om jeg kunne presse selv om det ikke var full åpning. Det fikk jeg klarsignal til. Jeg begynte å presse, og riene haglet på med sekunders mellomrom. Til slutt sa jeg at jeg ikke orket å føde stående likevel, og ville ha epidural. Men etter bare noen heftige pressrier til, var han plutselig ute!

Klokken var 10:18 – ikke en time etter vannet ble tatt engang. Jeg fikk helt sjokk, for jeg var jo forberedt på en lang fødsel som sist. Både vi og jordmor var lettere sjokkert, men når man har født før, går det jo som regel fortere.

Jeg fødte stående, og siden navlestrengen var så lang som en meter, ble han lagt på ryggen min for å bli vasket litt, og få klippet navlestrengen. Etter at morkaken hadde kommet ut, fikk jeg karret meg over i fødesenga, og fikk lillebror på brystet. En helt utrolig følelse!

Tidemann var 4250 gram og 54 centimeter!

Hva synes du om artikkelen?