Alt i alt en fin, men intens fødselsopplevelse, med under 40 minutter fra vi ble skrevet inn til hun var ute.

Sist oppdatert: 3. desember 2014

Jeg hadde bestemt meg for å gjøre ferdig noen små oppgaver på jobb selv om permisjonen var startet. Det endte med full arbeidsdag fram til jeg var 38 uker på vei (men av egen fri vilje).

Dagen etter hadde jeg bestemt meg for å slappe av, det var rød dag og vi koset oss på besøk hos venner. Jeg var ekstremt trøtt, og lettere irritert på mannen som ikke forsto at jeg trengte å dra hjem for å sove.

Vi dro hjem og spiste middag, og jeg kom meg veldig. Nå hadde jeg løst å dra på besøk! Så vi dro en tur innom svigers, og svigermor mente at jeg så da ekstremt fresh ut. Jeg måtte si at ja, jeg føler meg i veldig god form (sammenlignet med svangerskap nr. 1), så jeg regnet med at det ikke ble fødsel på i allefall en par uker. Storesøster kom to dager etter UL-terminen så regnet med at lillesøster skulle gjøre det samme.

Les også:

Drømmefødsel helt uten smertelindring

Ble syk av morkakerester

En tung start kan få et fantastisk utfall

God tid?
Dagen etterpå var det fredag, og jeg skulle begynne å finne fram utstyr, etterlyse barnevogna som ikke var kommet og gjøre noen små ærend. Etter en liten tur på butikken hvor jeg hadde fått handlet hentesett til lillesøster kjente jeg at jeg hadde mest lyst å dra hjem å slappe av. Jeg hadde da tross alt god tid på å ordne utstyret og det meste var jo hjemme etter storesøster.

Jeg dro hjem, og satte meg på verandaen å nøyt finværet. Etter en stund kjente jeg at jeg måtte gå en tur på toalettet, og ble relativt overrasket da jeg så antydning til rosa på truseinnlegget. Men det kunne jo gå lenge enda før lillesøster kom.

Det kan skje noe
Jeg gikk å la meg på sofaen litt, og kjente svake svake murringer, men dette var da heller ikke unormalt. Da jeg nok en gang måtte på do var det feskt blod i trusa. Ok. Det kan faktisk skje noe i dag, så jeg sender melding til mannen bare for å foreberede han. Jeg ringer til svigermor som skal ha storesøster og sier i fra, og de var på tur på camping halvvannen time unna hjemme. Men de var klar over situasjonen så de kunne komme i møte om det ble nødvendig.

Jeg tenkte ikke så mye over det mer, og vi dro på grillfest med noen venner og koset oss veldig. Etter hvert begynte jeg å legge mer og mer merke til murringene, og måtte tilslutt si til mannen at det kanskje ikke var så dumt å få kjørt storesøster til foreldrene. Vi takket pent for oss, og det ble fleiping om at vi sku hjem og hoppe i høyet for å få fart på ting. Jeg flirte bare å sa at det var nå enda en stund til terminen så ingen stress her.

Første rie på butikken
På tur hjem stakk vi innom butikken for å kjøpe bleier til lillesøster og noen småting til storesøster. Da jeg står i kassa og skal betale kommer den første vonde rien, jeg husker bare jeg tenkte «Håper jeg klarte å se noenlunde normal ut».

Vi kom oss hjem, og jeg pakker bag til storesøster og sender henne og pappaen av gårde. Sviger kjører i møte med dem, og jeg har inntatt sitte rolig posisjon og sjekker riene. 10 minutter mellom, dette er ingen stress. Mannen ringer etter ca. 45 minutter å spør om han kan fiske litt før han kommer hjem. Jada, ingen stress.

På tide at mannen kommer hjem
Etter ca. en time kommer riene hyppigere og jeg sjekker igjen. Klokken er nå 21.30, og jo, det er 4 minutter mellom. De er overkommelig, men fortsatt tenker jeg at nå bør mannen være komme seg hjem. Jeg ringer, og han er heldigvis utenfor. Han kommer inn, og vil selvfølgelig dusje. Ok, så får jeg pakket bagen ferdig og ringt sykehuset. Men riene er jo ikke så intense, så vi blir sikkert sendt hjem tenker jeg.

Mannen er  ferdig, og jeg har overtalt damen på sykehuset om å få komme inn på en sjekk. I et lite øyeblikk følte jeg for å få dusjet, men mannen mente jeg kunne gjøre dette når vi kom hjem igjen.

Har dere en avtale?
Vel framme på sykehuset blir vi møtt av en hvitkledd med kaffekanna i hånda som kommer subbende bort i korridoren. «Har dere en avtale?» spør hun, jeg forklarer at jeg har ringt og skal sjekkes. Hun spør hvem jeg snakket med, noe jeg selvfølgelig ikke husker. Oppgitt går hun videre og en lettere stresset jordmor kommer springende.

Jeg blir sjekket, og har 4,5 cm åpning. «Jeg skriver deg inn», sier jordmora, og jeg er lykkelig for å slippe en ny biltur. Klokken er 22.10 og vi fikk fødestue og badekarret ble fylt. Jeg går rundt hvileløst mens jeg sender melding til en venninne som er jordmor, siste melding ble sendt 22.30 til henne. Så måtte jeg på do, kle av og så kom jeg meg i badekarret.

Les også:

En ganske rask fødsel

En fantastisk opplevelse

Jordmor ble dekket av blod fra topp til tå
 
Smertelindring
Nå kan jeg slappe av tenkte jeg. Men dette var da overhode ikke like bra som ved første fødsel. Jeg beordret mannen til badekarkanten etter første rie som nå gjorde sinnsykt vondt. Det føltes som at jeg ble spjelet nedentil. Jordmor kommer inn å spør hvordan det går, og om jeg ønsket lystgass. Ja, virkelig! Det ønsker jeg, jeg forklarer rien, og hun sier at det var nok babyen som gikk ned i bekkenet da hun lå litt langt oppe. Lystgassen skulle jordmoren etter vaktskiftet ta seg av.

En livlig jordmorstudent kommer inn midt under neste rie hvor vannet også går. Hun prøver å hilse på meg, men jeg klarer ikke forholde meg til henne. Jeg må PRESSE! Studenten får litt panikk, og prøver fortvilt å få meg opp av badekarret uten at det nyttet. Hun ringer etter en jordmor som kommer inn raskt. Jordmora konstaterer at hodet er på vei ut, og at fødselen må skje i badekarret. Hun spør meg masse spørsmål underveis meg klarer ikke skille mellom følelsene mine, så allesvar lyder «Jeg vet ikke». «Presser du?» «Vet ikke» «Har du rie?» «Vet ikke».

En liten jente blir født
Etter 4 pressrier var lille jenta ute, født i vann, klokken var 22.49. Jeg fikk ta henne opp av vannet selv, og fikk hilst på jordmora og studenten. Faren var lettere sjokket for han hadde sett for seg en lang natt, og trodde vaktskifte-jordmoren var overhysterisk da de mente hun var på tur ut. Og hans første kommentar til sin nye datter var «Skal hun være så klissete?», hun var full av talg.

Lillesøster var helt perfekt, og med 51 cm og 3200 g. Den nybakte tobarnspappaen fikk gi beskjed til både svigers, og vennene vi hadde vært på besøk hos bare noen timer tidligere, som alle var overrasket over at hun var ute allerede.

Bare greit hun kom så kjapt
Det skal sies at svigersøster er jordmor også, og hun mente at lillesøster ikke kom før tidligst dagen etterpå. Men for svigermor sin del var det godt at lillesøster kom før sivgermor la seg, så hun fikk sove den natta.

Vi dro hjem fra sykehuset morgenen etter, for her var ingenting klart til at lillesøster kom, så nå måtte vi hjem å finne fram seng, finne ei midlertidig vogn (da vogna vår ikke var kommet) og ordnet litt i stand før storesøster kom hjem. 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJordmoren så hodet til jenta vår – og hun hadde blondt hår!
Neste artikkelHer var de da vannet gikk
DEL