Det store har skjedd – du har blitt mamma/pappa til verdens nydligste baby! Hvor lenge holder du på nyheten?

Sist oppdatert: 27. mai 2010

Nå er det vel ikke noe poeng å holde på nyheten som sådan – når barnet er født er det naturlig at foreldrene ønsker å fortelle om barnet, og kanskje roe ned noen spente familiemedlemmer. Men når er det naturlig å sende melding og ringe? Etter en time, etter ti minutt, mens babyen blir veid, mens den tar sitt første åndedrag, mens babyen er på vei ut? Kan man overdrive hvor tidlig nyheten skal overbringes?

I en artikkel i Stavanger Aftenblad nylig kom det frem at jordmødre ved en fødeenhet ved Stavanger Universitetssjukehus, Fødeloftet, er irriterte over noens mobilbruk på fødestua.


 

– Fødende ber mannen legge vekk mobilen
– Folk trenger ikke vite om fødselen minutter etter at det har skjedd. Det er ofte far som er ivrigst med mobilen, og det er jeg litt redd for. Da er han to steder samtidig. Vi hører av og til at damene ber mannen legge bort mobilen, forteller avdelingsjordmor Marianne Aadnøy ved Fødeloftet på SUS til Stavanger Aftenblad.

I dag er det lov å bruke mobilen slik folk selv vil, men jordmødrene forsøker å komme med mobilråd.

– Mobilen kan fort bli et forstyrrende element. Vi prøver å få dem til å kutte ut alt annet rundt deg og bare være til stede under fødselen, men med en mobil i hånda, så gjør de i hvert fall ikke det, påpeker Aadnøy.

Både hun og jordmorstudent Margrethe Bjørheim sier til avisen at de forstår at nybakte foreldre gjerne vil formidle den glade nyheten, men at de likevel ikke skjønner hvorfor det må skje så fort.

Les også: Nettvett starter på dag én


Vil ha ut nyheten med det samme!

– Mange synes det er frustrerende at det tar så lang tid å måle og veie dem. De vil jo få ut nyheten og alle fakta med en gang, sier Margrethe Bjørheim.
Mobilen blir også brukt til filming av fødselen, og noen velger å dele film, bilder og meldinger på for eksempel Facebook. Bilder av babyer som bare så vidt har rukket å fått sett foreldrene, er raskt eksponert på nettsamfunnet.

Avisen skriver om da Cathrine Schreiber Dirdal nylig fikk en liten gutt. Timer etter var bilde av sønnen lagt ut på Facebook, av pappa Eirik. Mor Cathrine kommenterer til Stavanger Aftenblad:

– Han var kjapt ute med bilde, ja. Jeg registrer at det er en debatt om hvor mye rundt du skal dele rundt en fødsel. Jeg synes det er greit med de første bildene, men så er det nok. Jonas har jo ikke valgt å være på Facebook, sier mor Cathrine.

Hva mener du? Hvor tidlig er det naturlig å dele den store nyheten? Og er det eventuelt ok å legge ut bilder frå fødselen og den nyfødte på f.eks Facebook?

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelInes får lov å bruke sine befruktede egg!
Neste artikkel– Er det nå det skal skje????
DEL