Navn blir ofte populære igjen etter vel 100 år. Her er navnene som var på topp i tidsrommet 1880 til 1922. Du kjenner nok igjen noen av navnene fra dagens toppliste, men langt fra alle!

Du kalles neppe kreativ om du velger Sofie eller Oskar nå. Det var heller ikke foreldrene som ga barna sine disse navnene for 100 år siden. Men hva med Erling eller Gerd? De finner du i hvert fall ikke på topp ti nå, selv om de var der for 100 år siden.

Det er mye som skal klaffe for at navn skal bli populære igjen, men så er det jo heller ikke alle som ønsker seg toppnavn. Kanskje kan du finne navn her som kunne vært populære nå, men ikke er det? Eller kan være i forkant av en ny trend?

Navneforsker Ivar Utne
Navneforsker Ivar Utne. Foto: privat

Nederst i artikkelen kan du lese hvilken navnetrend navneforsker Ivar Utne tror kommer snart.

Til deg som vil ha sjeldne navn

Noen av toppnavnene for hundre år siden er omtrent ikke i bruk – selv om statistikken skulle vært på deres side. De kan være gode tips for dem som ønsker et sjeldent navn.

Aslaug, Borghild, Gerd, Gudrun og Helga bør være greie nå. Kanskje er det også Olga sin tur snart – navnet var enormt populært rundt år 1900, sier navneforsker Ivar Utne.

Navn som kommer nå

– De navnene her som kan være verdt å merke seg nå er Else, Inga, Margit, Marta/Martha, Ragna, Ruth, Arne, Erling, Kåre, Leif, Odd, Olaf og Rolf. De er gitt til cirka 10 til 30 barn hvert år nå, og på vei inn, sier Utne.

Han fremhever Elsa som er mye brukt i Sverige nå.

Navn som er trygge valg nå

Ønsker du ikke å være pionér for navnetrender, kan det oppleves tryggere å velge navn som har vokst en stund allerede, men som fortsatt ligger under topp 100.

– Dette er navn som Karen, Einar, Hans, Harald, Karl/Carl, Nils og Peder, sier Utne.

Navn som er vanlige, men ikke ti på topp

Noen av navnene på listen er brukt av over 100 stykker de siste årene, men Utne tror neppe de vil nå opp til topp ti med det første.

– Da kan man velge Astrid, Johanne, Sigrid, Solveig og Johan. Johannes kan kanskje nå høyt, spår Utne.

Til deg som ikke vil skille deg ut

Eller, rettere sagt, du vil ikke at barnets navn skal skille seg ut. Det er ikke alle som ønsker sjeldne navn til barna sine. Mange velger tross alt kjente og kjære navn.

– Ønsker man navn som har vært mye i bruk i flere år, og som oppleves som mindre spesielle nå, kan man trygt velge Hanna, Ingeborg, Ingrid, Jenny, Karoline, Kristine, Sofie, Anders, Andreas, Håkon, Kristian/Christian, Lars, Martin, Olav, Ole, Oskar, Sigurd og Sverre, sier Utne.

Jentenavn:

Anna
Anne
Aslaug
Astrid/Astri
Borghild
Else
Gerd
Gudrun
Hanna
Helga
Inga
Ingeborg
Inger
Ingrid/Ingerid/Ingri
Jenny
Johanne
Karen
Karoline/Caroline
Kristine/Christine
Margit
Marie
Marta/Martha
Mary
Olga
Ragna
Ruth
Sigrid
Sofie
Solveig
Åse

Guttenavn:

Anders
Andreas
Arne
Einar
Erling
Gunnar
Hans
Harald
Håkon/Haakon
Johan
Johannes
Karl/Carl
Knut
Kristian/Christian
Kåre
Lars
Leif
Martin
Nils/Niels
Odd
Olaf
Olav
Ole
Oskar
Peder
Per
Rolf
Sigurd
Sverre

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Topp 10 i 1922

Jentenavn:

1. Ruth
2. Solveig
3. Gerd
4. Anna
5. Ingrid
6. Astrid
7. Inger
8. Else
9. Åse
10. Mary

Guttenavn:

1. Arne
2. Kåre
3. Olav
4. Odd
5. Hans
6. Gunnar
7. Per
8. Rolf
9. Ole
10. Knut

Lurer du på hvilke navn som var på topp i 1923? Da toppet Solveig og Arne listen.

Hvordan valgte foreldre navn for 100 år siden?
Navnemoter er ikke noe nytt fenomen. Navnene på topp for hundre år siden var også motenavn.

– Fra slutten av 1800-tallet tok en ny navnemote voldsom fart. Det ble hentet fram opprinnelige norske eller skandinaviske navn som hadde vært brukt på 1200-tallet og før. Det var nå en ny og stor interesse for norsk historie i Norge, og på samme måten i mange andre land, sier Utne.

Han sier vi ser mage slike norske navn i disse listene fra 1880-1918.

– I listen er det Astrid, Gudrun, Gerd, Helga, Borghild, Aslaug, Sigrid, Solveig, Ingrid, Arne, Erling, Kåre, Leif, Odd, Olaf, Olav, Rolf, Einar, Harald, Håkon, Sigurd og Sverre. Også Ingeborg, Inga og Ragna var gamle norske navn, men hadde vært brukt lenge, Sier Utne.

Engelsk inspirasjon var også med på å prege navnemotene.

– I denne tiden kom også engelske navn på moten, som Jenny, Mary og Ruth. Ruth er også bibelsk, sier han.

De fleste andre navnene i listene hadde vært brukt i hundre år eller mer.

– Når foreldre nå begynner å hente navn fra tiden rundt og etter år 1900, kan vi kanskje igjen se at mange gamle norske navn tar over for internasjonale navn. Flere av navnene ovenfor har vi allerede sett i bruk noen år, sier Utne.

Les også:

Velg et oldemor- eller oldefarsnavn
Det er ikke uten grunn at navneforskere ofte foreslår å se tilbake på oldeforeldregenerasjonen eller tippoldeforeldregenerasjonen for å få navnetips. De tipser også om å besøke gravlunder og kirkegårder og se hva de het de som ble født på slutten av 1800-tallet. Dette er navn som er så gamle at de ofte vil få en ny bølge nå.

Podcast: Navneforsker Ivar Utne forklarer:

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?