Gøril

Gøril

Gøril

Gjøril, Jøril og lignende har også vært brukt i Norge blant annet på 1700-tallet, men det har mest sannsynlig bakgrunn i et annet middelaldernavn fra Danmark, Gervar (spyd + vern), og den nyere bruken har neppe sammenheng med det. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1217 Sist oppdatert 22.06.20
Gøril har opphav i det danske Gerhild i middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr spyd (Ger) og kamp (hild). Navnet ble fra 1500-tallet tatt i bruk i Sverige, særlig i formen Görel (Gørel), uttalt som JØØR-el. Det ble videre til Gøril i Norge fra midten av 1900-tallet.

Så populært er Gøril:

943 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gøril i Norge og andre land:

Gøril kom i bruk i Norge på 1930-tallet og ble særlig brukt fra 1960- til 1980-årene. Det beste var 153. plass for fødte i 5-årsperioden 1970-1974, men hadde også plasser på 160-tallet i 5-årsperioder fra 1965 til tidlig på 1980-tallet. Dette var samtidig og like etter en popularitetsbølge i Sverige.

Ved inngangen til 2020 var det 958 jenter/kvinner med Gøril som første eller eneste fornavn.

Det var på 394. plass blant kvinnenavn i befolkningen i Norge.

Andre varianter på samme tid var 196 som het Gørill, 156, 16 Gjøril, 14 Jøril, 4 Jørild, 6 Gørel og under 4 eller ingen Gerhild.

På svensk blir gø uttalt jø selv om det skrives uten j. Dette er ulikt norsk rettskriving, der vi blant annet skriver j-en i ordet gjøre. Den svenske skrivemåten for Gø- i Gøril har fulgt med til Norge for de fleste med navnet. Derimot har i-en kommet inn istedenfor e-en, sannsynligvis etter forbilde fra Toril/Torill. Og skrivemåten Gørild er påvirket av Torild.

I Sverige var det på samme tid 1362 Görel (av dem 840 som tiltalenavn), 39 Göril (29 tiltalenavn), 22 Görild (11 tiltalenavn) og 25 Gerhild ( 10 tiltalenavn). Formene med Gö- kan ha kommet til Sverige fra Norge.

I Danmark har Gøril og varianter av navnet stort sett ikke vært brukt på 1900-tallet og senere. Ved inngangen til 2020 var det der 6 Gøril, 2 Gørild, 3 Gerhild og ingen eller under 3 Gørel.

Derfor fungerer Gøril godt nå:

Gøril blir trolig brukt fordi det er et opphavlig nordisk navn, og fordi det har lyder som mange foreldre liker. Gøril har bare stemte konsonanter, blant annet den tydelig stemte og populære l-en.

Bruken av Gøril har sunket siden slutten av 1900-tallet, og navnet er lite i bruk på 2000-tallet.

Varianter av Gøril:

Gerhild, Gjøril, Gurill, Gyrill, Gørel, Gørhild, Gørild, Gørill, Jøril, Jørild, Jørill

Slik uttales Gøril

JØØR-il, er vanlig norsk uttale

GØØR-il, er mer bokstavrett norsk uttale, som også er i bruk

Navn i samme sjanger som Gøril

Brede, Ebba, Gjertrud, Gudmund, Gullveig, Gunnvor, Herdis, Hjørdis, Idar, Ingfrid, Ingun, Jonatan, Jorid, Kaare, Lorents, Ludvik, Luna, Lykke, Mai, Maia, Margot, Matilde, Oddlaug, Oddveig, Paula, Saga, Solbjørg, Svend, Thore, Torbjørg, Torfinn, Torjus, Torleif, Veronika, Viggo, Øistein

Du kjenner Gøril fra:

Skuespiller Gøril Havrevold, fotballspiller Gøril Kringen, håndballspiller Gøril Snorroeggen

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Navnetoppen i Finland 2023

Vi gjør oppmerksom på at dvv.fi, tilsvarende vårt ssb.no, ikke offentliggjør navnetoppen for hele befolkningen, men deler den i finskspråklig, svenskspråklig og andre morsmål...