Gørel

Gørel

Gørel

Gørel er et sjeldent nordisk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 162 Sist oppdatert 19.04.22
Gørel er svensk form av Gørild og Gøril. Det har opphav i det danske Gerhild i middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr spyd (Ger) og kamp (hild). Navnet ble fra 1500-tallet tatt i bruk i Sverige, særlig i formen Görel (Gørel), uttalt som JØØR-el. Det ble videre til Gøril i Norge fra midten av 1900-tallet. Jørild, Jøril, Gørild, Gjøril og lignende har også vært brukt i Norge blant annet på 1700-tallet, men det har mest sannsynlig bakgrunn i et annet middelaldernavn fra Danmark, Gervar, satt sammen av to deler som betyr spyd og vern. Den nyere bruken har neppe sammenheng med det.

Så populært er Gørel:

Bruk av navnet Gørel i Norge og andre land:

Gørel har blitt litt brukt i Norge på 1900-tallet da Gørill og Gøril var mye brukt.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen jenter/kvinner med Gørel som første eller eneste fornavn. Vanlige varianter er Gøril med 953 kvinner og Gørill med 197 jenter/kvinner på samme tid.

Derfor fungerer Gørel godt nå:

Gørel blir trolig brukt fordi det er et opphavlig nordisk navn, og fordi det har lyder som mange foreldre liker. Gørel har bare stemte konsonanter, blant annet de populære konsonantene r og l.

Varianter av Gørel:

Gerhild, Gjøril, Gørhild, Gøril, Gørild, Gørill, Jøril, Jørild, Jørill

Slik uttales Gørel

JØØR-el

Navn i samme sjanger som Gørel

Aasbjørg, Annbjørn, Bjørnvald, Bjørvin, Børgulv, Børild, Dagbjørn, Dørte, Edbjørn, Eibjørg, Eldbjørn, Glør, Gunbjørn, Gunnbjørn, Gøli, Gørhild, Gøta, Hallkjell, Helbjørg, Heline, Hellbjørg, Høye, Jarbjørg, Junhild, Jøns, Maifrid, Skodre, Torkjel, Vårunn, Åsunn, Åvald, Øifrid, Ørvar

Du kjenner Gørel fra:

Filmregissør Görel Crona, forfatter Görel Fred, journalist og forfatter Görel Kristina Näslund, langrennsløper Görel Partapuoli

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: