Gyrill

Gyrill

Gyrill

Gyrill er et ganske nytt navn, laget med inspirasjon fra gamle nordiske navn.
Av Babyverden 190 Sist oppdatert 02.09.22
Gyrill kan ha blitt til på 1900-tallet som en kombinasjon av Gyri og Gørill. Gyri er et nordisk navn fra middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr gud (før-kristen) og vakker. Det har samme opphav som Gudfrid og Guri. Gørill, Gøril og lignende navn har opphav i det danske Gerhild i middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr spyd (Ger) og kamp (hild). Navnet ble fra 1500-tallet tatt i bruk i Sverige, særlig i formen Görel (Gørel), uttalt som JØØR-el. Det ble videre til Gøril i Norge fra midten av 1900-tallet. Gørild, Gjøril, Jøril og lignende har også vært brukt i Norge blant annet på 1700-tallet, men det har mest sannsynlig bakgrunn i et annet middelaldernavn fra Danmark, Gervar (spyd + vern), og den nyere bruken har neppe sammenheng med det. Bruken av -ill sist i navnet Gyrill kan også være inspirert fra andre navn med -ill sist, særlig Torill.

Så populært er Gyrill:

Bruk av navnet Gyrill i Norge og andre land:

Formene Gyrild og Gyril kom i bruk fra 1930- og 1940-tallet, og Gyrill kan ha vært litt brukt på 1960- og 1970-tallet. I oktober 1982 var det 3 jenter/kvinner med navnet Gyill som første fornavn, og ingen som andre fornavn.

Den 01.01.2022 var det under 4 og minst 2 jenter/kvinner med Gyrill som første eller eneste fornavn, 14 Gyril og 5 Gyrild i Norge.

Derfor fungerer Gyrill godt nå:

Gyrill kan ha blitt brukt med inspirasjon fra det gamle nordiske Gyri og fra flere navn med -ill sist, slik som Gørill og Torill. Navnet har de mye brukte stemte konsonantene r og l.

Varianter av Gyrill:

Gjøri, Gjørid, Gudfrid, Guri, Gurill, Gurine, Gyda, Gyri, Gyril, Gyrild, Gøril, Gørild, Gørill, Jøri

Slik uttales Gyrill

JYYR-ill, som en eldre uttale, og som fortsatt er i bruk

GYYR-ill, som en nyere bokstavrett uttale

Navn i samme sjanger som Gyrill

Eirild, Ellrun, Gjyri, Idril, Jorild, Jorill, Kirill, Kyrill, Marilen, Marilena, Marilene, Marilia, Marilin, Mayrita, Noril, Norild, Rilind, Sirild, Sirill, Thilla, Thyri, Till, Tille, Tillie, Tillik, Tirild, Torgill, Torhill, Torvill, Turil, Villen, Villgunn, Villiam, Wille, Willemina, Willfred, Willian, Yngvill, Yrian

Guttevariant(er) av Gyrill:

Goren, Guren, Gurin

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: