Gjøril

Gjøril

Gjøril

Gjøril er et nordisk navn som kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 210 Sist oppdatert 18.04.22
Gjøril og Gøril har opphav i det danske Gerhild i middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr spyd (Ger) og kamp (hild). Navnet ble fra 1500-tallet tatt i bruk i Sverige, særlig i formen Görel (Gørel), uttalt som JØØR-el. Det ble videre til Gøril i Norge fra midten av 1900-tallet. Gjøril, Jøril og lignende har også vært brukt i Norge blant annet på 1700-tallet, men det har mest sannsynlig bakgrunn i et annet middelaldernavn fra Danmark, Gervar satt sammen av ord som betyr spyd og vern. Den nyere bruken av Gjøril har neppe sammenheng med Gervar.

Så populært er Gjøril:

16 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gjøril i Norge og andre land:

Gjøril og ligende former var litt i bruk på 1700- og 1800-tallet med bakgrunn i det danske guttenavnet Gervard. Navnet kom igjen i bruk sammen med andre varianter på 1900-tallet og ble særlig brukt fra midten av hundreåret. Da kom navnet fra Sverige med opphav i Gerhild.

Den 01.01.2022 var det 16 jenter/kvinner med Gjøril som første eller eneste fornavn. Vanlige varianter er Gøril med 953 jenter/kvinner og Gørill med 197 jenter/kvinner på samme tid.

Derfor fungerer Gjøril godt nå:

Gjøril kan bli brukt fordi det er et opphavlig nordisk navn, og fordi det har lyder som mange foreldre liker. Gjøril har bare stemte lyder, blant annet de populære konsonantene r og l.

Varianter av Gjøril:

Gerhild, Gørel, Gørhild, Gøril, Gørild, Gørill, Jøril, Jørild, Jørill

Slik uttales Gjøril

JØØR-ill

Navn i samme sjanger som Gjøril

Alfrida, Annea, Cille, Crister, Embjørg, Erikka, Falkvor, Gidsken, Gjøa, Gløer, Goro, Gørild, Gøsta, Heimdall, Hjørdun, Hjørn, Hølje, Jøel, Jøte, Kjellbjørg, Kolbjørg, Lisabet, Mailene, Maybritt, Miliam, Miljan, Nilsine, Semine, Siriann, Tapio, Thiril, Tonhild, Torid, Øivor, Ømbjørg

Du kjenner Gjøril fra:

Operasanger Gjøril Songvoll

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: