Jøril

Jøril

Jøril

Kjært navn har mange skrivemåter? Det kan i hvert fall se ut til å gjelde for Jøril og varianter av navnet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 163 Sist oppdatert 20.04.22
Jøril, Jørild, Jørill, Gørild, Gjøril og lignende var brukt i Norge på 1700- og 1800-tallet. Det har mest sannsynlig bakgrunn i et mannlig middelaldernavn fra Danmark, Gervar, satt sammen av to deler som betyr spyd og beskyttelse. Da Gørill og Gøril kom i bruk litt ut på 1900-tallet, kom det fra svensk, der det hadde opphav i et annet dansk navn fra middelalderen, Gerhild i middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr spyd (Ger) og kamp (hild).

Så populært er Jøril:

15 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jøril i Norge og andre land:

Jøril og andre former uten G- først var særlig i bruk på 1700- og 1800-tallet, men kom også litt i bruk på 1900-tallet samtidig med blant annet Gørill og Gøril.

Den 01.01.2022 var det 14 jenter/kvinner med Jøril som første eller eneste fornavn. Vanlige varianter er Gøril med 953 kvinner og Gørill med 197 jenter/kvinner på samme tid.

Derfor fungerer Jøril godt nå:

Jøril kan bli brukt fordi det er et opphavlig nordisk navn, og fordi det har lyder som mange foreldre liker. Jøril har bare stemte konsonanter, blant annet de mye brukte stemte konsonantene j, r og l.

Varianter av Jøril:

Gerhild, Gjøril, Gørel, Gørhild, Gøril, Gørild, Gørill, Jørild, Jørill

Slik uttales Jøril

JØØR-il

Navn i samme sjanger som Jøril

Aanen, Adrianne, Adrina, Alfrida, Andrid, Anethe, Anngrim, Arianne, Ariell, Arill, Arita, Asgrimur, Bjøro, Børild, Freydis, Gørli, Hildebrand, Imbjør, Ingibjørg, Isalill, Isrid, Jøgvan, Jørghild, Lillebjørn, Linbjørg, Noria, Norleiv, Perdis, Rannfrid, Severina, Søgni, Vedis, Øifrid

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: