Thore

Thore

Thore

Thore er klart mindre brukt enn Tore i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 889 Sist oppdatert 30.10.19
Thore et nordisk navn fra middelalderen. Da var det Thorir (Þórir), som også er den islandske formen i dag. Thore blir forklart på to måter. Den ene er at det er en variant av navnet på guden Tor. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne. Den andre forklaringen er at det er navnet på guden Tor pluss endingen ver. Endingen vet en ikke sikkert hva betyr. Men den har vært forklart som kjempe eller som prest innenfor gammel nordisk mytologi.

Så populært er Thore:

1122 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Thore i Norge og andre land:

Tore var svært vanlig i middelalderen med blant annet 6. plass i en beregning gjort for voksne menn på midten av 1300-tallet. På 1600- til 1800-tallet ble det noe mindre brukt, med 26. plass midt på 1600-tallet og ikke blant de 30. vanligste blant fødte sist på 1700-tallet.

Formen Tore er klart mer brukt enn Thore på 1900-tallet, og per 01.01.19 var det 15743 personer ved navn Tore og bare 1245 Thore i Norge.

Thore hadde en topp på 1940-tallet, samtidig som Tore, men falt raskere i bruk igjen.

De siste årene har både Tore og Thore vært lite brukt, og i 2018 var det kun 5 barn som fikk navnet Tore, og færre enn fire og kanskje ingen som fikk navnet med skrivemåten Thore.

Thore er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Thore godt nå:

Når Thore blir brukt på 2000-tallet, er det trolig helst fordi det er et navn med mye gammel tradisjon fra 1800-tallet og før. Men det kan også fordi det er så lenge siden det var mye brukt (på 1900-tallet), at noen syns det kan passe å ta det i bruk for en ny generasjon.

Varianter av Thore:

Thora, Thorer, Thorin, Thorir, Thure, Tora, Tore, Torer, Torin, Ture

Slik uttales Thore

TOO-re

Navn i samme sjanger som Thore

Asle, Bengt, Christer, Dagfinn, Eldbjørg, Fabian, Gisle, Gudmund, Gøril, Kurt, Margrete, Mariell, Oddbjørg, Oddbjørn, Oddvar, Roar, Svenn, Torunn, Tønnes, Valborg, Venche, Victor, Viggo, Vilmer, Waldemar, Wenche, Wilfred, Wilma, Yngvar, Yvonne, Ørjan, Åslaug, Åste

Du kjenner Thore fra:

Sanger og låtskriver Thore Skogman, politiker Thore Vestby

Jentevariant(er) av Thore:

Thora, Tora, Torine

Relaterte lister:

Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: