Gørill

Gørill

Gørill

Navnet Gørill er av nordisk opprinnelse og passer godt inn nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 290 Sist oppdatert 19.04.22
Gørill og lignende navn har opphav i det danske Gerhild i middelalderen. Det er satt sammen av to deler som betyr spyd (Ger) og kamp (hild). Navnet ble fra 1500-tallet tatt i bruk i Sverige, særlig i formen Görel (Gørel), uttalt som JØØR-el. Det ble videre til Gøril i Norge fra midten av 1900-tallet. Gørild, Gjøril, Jøril og lignende har også vært brukt i Norge blant annet på 1700-tallet, men det har mest sannsynlig bakgrunn i et annet middelaldernavn fra Danmark, Gervar (spyd + vern), og den nyere bruken har neppe sammenheng med det.

Så populært er Gørill:

197 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gørill i Norge og andre land:

Gørill, Gøril, og lignende former kom i bruk i Norge på 1930-tallet og ble særlig brukt fra 1960- til 1980-årene. Dette var samtidig og like etter en popularitetsbølge med formen Görel i Sverige.

Ved inngangen til 2022 var det i Norge 197 jenter/kvinner med Gørill som første eller eneste fornavn. Det var på 988. plass blant navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge. En mye mer brukt variant på samme tid var Gøril med 953 kvinner.

På svensk blir gø uttalt jø selv om det skrives uten j. Dette er ulikt norsk rettskriving, der vi blant annet skriver j-en i ordet gjøre. Den svenske skrivemåten for Gø- i Gørill og Gøril har fulgt med til Norge for de fleste med navnet. Derimot har i-en kommet inn istedenfor e-en på svensk, sannsynligvis etter forbilde fra Toril og Torill.

Varianter av Gørill:

Gjøril, Gurill, Gyrill, Gørel, Gørhild, Gøril, Gørild, Jøril, Jørild, Jørill

Slik uttales Gørill

JØØR-il, er vanlig norsk uttale

GØØR-il, er mer bokstavrett norsk uttale, som også er i bruk

Navn i samme sjanger som Gørill

Adalbjørg, Bergliot, Biørn, Bjørghild, Dordi, Elbjørg, Elif, Gheorghe, Gunni, Gøta, Hørdur, Narve, Nataniel, Norbert, Oddvin, Ragne, Remy, Renathe, Renee, Ronnie, Selmer, Sheila, Sigfrid, Siril, Skjalg, Solgunn, Solrun, Synneva, Thobias, Tonny, Tønnes, Venche, Wigdis, Øyvin

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: