Svend

Svend

Svend

Skrivemåten Svend var særlig brukt sent på 1800-tallet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 645 Sist oppdatert 13.08.20
Svend, og blant annet Svein, er et opphavlig nordisk navn fra middelalderen. Det betyr gutt og ung mann. Sven er vanlig svensk form, Svend er dansk og vanlig i Norge fram til 1800-tallet, og Svenn er helst en norsk skrivemåte for uttalen med e og ikke ei. Svein er norsk form.

Så populært er Svend:

890 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Svend i Norge og andre land:

Svend er dansk skrivemåte, en skrivemåte som var vanlig for Svein og Svenn til og med 1800-tallet. Men skrivemåten var også mye brukt i første halvdelen av 1900-tallet.

Svend hadde plasser på 140-tallet for fødte i 5-årsperiodene fra 1925 til 1939, som er de beste på 1900-tallet. Både Sven og særlig Svein hadde bedre plasseringer på samme tid og senere, Sven på 70-tallet i 1940-årene, og Svein med 4. plass i 1950 og mange 5. plasser i det nærmeste ti-året før og etter.

Ved inngangen til 2020 var det 873 gutter/menn med Svend som første eller eneste fornavn, som var 381. plass for navn på menn i Norge. Av dem hadde bare 205 Svend som eneste fornavn. Det vil si at 77 prosent hadde Svend som første navn i dobbelt (eller flerdobbelt fornavn), som for eksempel Svend Erik eller Svend-Erik. På samme tid var det 23 873 Svein, 3887 Sven og 1117 Svenn.

Derfor fungerer Svend godt nå:

Svend blir brukt fordi det er et navn med mye tradisjon i Norge, og formen med -nd minner om flere hundre år gammel skrift-tradisjon i Norge. Mange liker også navnet fordi det er et navn med nordisk opphav. Dessuten er det kort og greit å si og skrive. Det kan også hjelpe til at det har de tydelig stemte konsonantene v og n.

Navnet Svend er lite eller ikke brukt i Norge foreløpig på 2000-tallet.

Varianter av Svend:

Svein, Sveinar, Sveinke, Sven, Svenke, Svenn, Svennik, Svenny

Slik uttales Svend

SVENN

Navn i samme sjanger som Svend

Agnar, Arnt, Bo, Elea, Elisabet, Elvira, Gjertrud, Gudmund, Gøril, Ingvill, Leonard, Lorents, Nicklas, Olai, Regine, Sigri, Sigrunn, Snefrid, Solvår, Sturle, Svanhild, Svein, Sølve, Tarald, Tellef, Thormod, Tollef, Tønnes, Valborg, Vibecke, Vigleik, Wenke, Yngvar, Yngvild, Øistein, Åke

Du kjenner Svend fra:

Strongman Svend Karlsen, skipsreder Svend Foyn

Jentevariant(er) av Svend:

Svendine, Svenine, Svenne

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Oldefarsnavn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: