Betty

Betty

Betty

Betty er også en sang av Taylor Swift. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 665 Sist oppdatert 15.02.21
Betty har to opphav. Det er mest blitt til som en blant mange kjæleformer og kortformer av Elisabeth. Elisabeth er et bibelsk navn med opphav i hebraisk språk og betyr Gud er fullkommen. Betty har blitt til med at Elisabeth har fått kortformene Bett, Bet og Beth som har fått kjæleformendingen -y, uttalt i. Betty har også opphav som kjæleform av Beatrice. Beatrice er italiensk og fransk form av det latinske navnet Beatrix. Det betyr den som gir lykke.

Så populært er Betty:

397 personer har dette navnet.
I 2021 var Betty på 407. plass i Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2021.

Bruk av navnet Betty i Norge og andre land:

I Norge var Betty litt brukt på 1800-tallet, og mer i første halvdelen av 1900-tallet. Det var mest brukt i 1920- og 1930-årene, en tid det også var mye brukt i blant annet USA. Vi kan regne med inspirasjon derfra.

Den 01.01.2021 var det 408 jenter/kvinner med Betty som første eller eneste fornavn, og det var på 673. plass for navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge.

I USA var Betty på sitt beste med andreplasser fra 1928 til 1934, og bedre enn 10.-plass fra 1921 til 1942. Betty var foreløpig sist inne blant de tusen vanligste jentenavnene i 1996.

I England og Wales var Betty på 355. plass for jenter i 2019.

Derfor fungerer Betty godt nå:

Betty kan bli brukt fordi det var i bruk tidlig på 1900-tallet, en tid der navn ofte blir hentet fra ut over 2000-tallet, som Ella, Nellie/Nelly og Hennie/Henny. Blant disse er opphavlige engelske navneformer med i-uttale til slutt.

Betty er foreløpig lite brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Betty:

Bess, Bessie, Bessy, Bet, Betea, Beth, Betina, Betsy, Bett, Betta, Bettina, Bettine, Betty, Betzy, Elisabet, Elisabeth, Elisabetta, Elsa, Else, Elsi, Elsiabeth, Elsie, Elsine, Elsken, Elzbieta, Isabella, Isobelle, Izabela, Izabele, Jelizaveta, Libby, Liesl, Lilia, Lilibet, Lilith, Lisa, Lisbeth, Lise

Slik uttales Betty

BETT-i , på norsk

BET-i, på britisk engelsk

BED-i, på amerikansk engelsk, som i «city»

Navn i samme sjanger som Betty

Aaron, Amy, Angelina, Benedikte, Catherine, Donny, Earl, Ed, Elly, Fredrick, Gladys, Isaac, Janet, Jean, Jill, Josephine, Kitty, Lavrans, Mailen, Melady, Patricia, Peggy, Regina, Renee, Ronnie, Rose, Sean, Sharon, Silvia, Simone, Stephanie, Steve, Thelma, Tonny, Tryggve, Villy, Åge

Du kjenner Betty fra:

Skuespillere Betty White, Betty Buckley, Betty Grable, Betty Hutton og Betty Gilpin, langrenns- og orienteringsløper Betty Ann Bjerkreim Nilsen, sangere Betty Carter og Betty Kowalczyk, forfatter Betty Eadie, vokalist Betty Stjernen, kunstner Betty Parsons

Relaterte lister:

Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2021
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: