Nette

Nette

Nette

Nette er kortform av flere navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 456 Sist oppdatert 13.08.20
Nette, og Netta, er kortform av mange navn med -nett som del, slik som Anette, Jonette, Janette og Jeanette, Antonette og Antoinett. Anette er fransk form av Anna/Anne. Anna er et hebraisk navn som betyr nåde (Guds tilgivelse av synd). Anna er navnet til Jesu mormor. Endingen -ette betyr liten. Jonette, Janette og Jeanette har opphav i Jon og franske Jean, som igjen kommer fra Johannes. Johannes er kjent fra Bibelen, har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi). Antonette er variant av det franske Antoinette, som har opphav i Anton. Anton kommer fra latinske Antonius. Navnet var opprinnelig et latinsk etternavn, og det er usikkert hva navnet betyr.

Så populært er Nette:

21 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Nette i Norge og andre land:

Nette og Netta kom i bruk på 1700-tallet, men ble særlig brukt på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. I 1801 var det 11 Nette og 2 Netta, i 1865 50 Nette og 162 Netta, og i 1910 var det 28 Nette og 274 Netta.

Fram til tidlig på 1900-tallet kan en regne med at de to formene ble brukt om hverandre, og noen av dem i folketellingene har sannsynligvis i kirkebøkene hatt lengre offisielle navn. I tillegg har navnene Nette og Netta blitt brukt som kortere former for enda flere kvinner med lengre navn.

Ved inngangen til 2020 var det 21 jenter/kvinner med Nette som første eller eneste fornavn, og 14 Netta.

Derfor fungerer Nette godt nå:

Nette, og Netta, kan passe på 2000-tallet fordi det er gamle tradisjonsnavn som har vært lite brukt i hundre år. At de er korte passer også bra, og de har den godt likte stemte konsonanten n. T-en blir også noe brukt i jentenavn nå, og fins i populære navn lavere enn 10. plass, som Thea, Tiril, Tuva, Astrid, Mathilde og Victoria. Nette og

Nette er foreløpig lite eller ikke brukt på 2000-tallet.

Varianter av Nette:

Anett, Anette, Annett, Annette, Antoinett, Antonette, Janette, Jeanette, Jonette, Netta, Nettie

Slik uttales Nette

NETT-e

Navn i samme sjanger som Nette

Annebeth, Gunvår, Henrietta, Ivelin, Janken, Jannik, Mailene, Marselius, Mayken, Milfrid, Monita, Myrthel, Olianna, Rea, Remine, Rosalina, Rosalinda, Siriann, Solveiga, Steinunn, Sæming, Sævar, Thron, Torid, Vendelin, Vendla, Venja, Vivianne

Guttevariant(er) av Nette:

Anton, Antoni, Antonio, Antonius, Jan, Jean, Jens, Jo, Johan, Johannes, Jon, Tony

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: