NavnGuttenavnThorstein

Thorstein

Thorstein

Thorstein

Skrivemåten Torstein uten h er vanligst. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 710 Sist oppdatert 31.05.21
Thorstein og Torstein er et gammelt nordisk navn fra middelalderen. Torstein er satt sammen av Tor fra guden Tor, og stein. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne. Stein er det samme som stein i moderne norsk. Thorstein finnes også som etternavn. Det kommer fra et gårdsnavn i Larvik. Det kan opphavlig være satt sammen av jentenavnet Turid og ordet stein.

Så populært er Thorstein:

424 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Thorstein i Norge og andre land:

Thorstein (Torstein) har vært mye brukt fra middelalderen og fram til tidlig på 1900-tallet, men i flere ulike former. Midt på 1300-tallet var det på 9. plass for menn (men slike navneopplysninger omfattet ikke alle lag av folket).

Fra rundt 1500 til 1800-tallet har formene Torsten og Tosten vært vanlige. Samlet for variantene var de på 30. plass for fødte i perioden 1781-1800. I 1801 hadde 3/4 Tosten-varianten, mensdet i 1865 var 2/3 med T(h)orsten- og T(h)orstein- varianten.

Fra rundt år 1900 var det stort sett Torstein og Thorstein som ble brukt. Rundt år 1900 ble Torstein nesten dobbelt så mye brukt som Thorstein, men skrivemåter i folketellinger kan ha vært usikre. Formen med Th- ble mindre og mindre brukt ut over 1900-tallet. Navnet, med alle disse formene, lå samlet rundt 75. plass tidlig på 1900-tallet og sank til under 100. plass etter midten av 1900-tallet. Bruken sank videre fram til rundt 2010.

Den 01.01.2021 var det 446 gutter/menn med Thorstein som første eller eneste fornavn, 3891 Torstein og 27 Thorsteinn (fra islandsk form). Thorstein var da på 555. plass for navn på gutter/menn i befolkningen i Norge. I alt 94 hadde Thorstein som etternavn.

Derfor fungerer Thorstein godt nå:

Thorstein blir helst brukt fordi det er et navn med tradisjon, og fordi det er et opphavlig nordisk navn. Skrivemåten med Th- minner mer om gammel tradisjon fra 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet enn bare T-. På 2000-tallet blir stort sett bare formen Torstein brukt.

Varianter av Thorstein:

Tarstein, Tarsten, Tharstein, Tharsten, Thorstein, Thorsteinn, Thorsten, Torstein, Torsten, Tosten

Slik uttales Thorstein

Slik uttales Thorstein

TORR-stæjn, TÅRR-stæjn, i store deler av Norge

TÅRSCH-tæjn og TORSCH-tæjn, på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge, på samme måten som uttalen av rs i «vers» i det samme området

Navn i samme sjanger som Thorstein

Alvhild, Annelise, Bertine, Bettina, Edwin, Elling, Eyvind, Fredrikke, Hildur, I, Imre, Ingerid, Kornelia, Leidulf, Lilje, Lilli, Lin, Livar, Magni, Mailen, Marielle, Marikken, Martinius, Matilda, Matti, Mattias, Michaela, Mila, Moa, Møyfrid, Navn, Nelia, Nichlas, Niclas, Samme, Sjanger, Som, Søren, Thorstein

Alvhild, Torger, Tryggve, Waldemar, Wiggo, Ågot

Du kjenner Thorstein fra:

Fotballspiller Thorstein Helstad, maler Thorstein Rittun, gitarist Thorstein Aaby, musiker Thorstein Bergman, politiker Thorstein Treholt

Jentevariant(er) av Thorstein:

Torstena, Torstene, Torstina, Torstine, Tostina, Tostine

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Naturnavn
Navn fra steiner og smykkesteiner
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: