Wiggo

Wiggo

Wiggo

Wiggo er en mindre brukt variant av Viggo. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 433 Sist oppdatert 14.02.20
Wiggo er en sjelden variant av Viggo, begge brukt blant annet i Norge. Viggo har opphav i av et gammelt nordisk navn, Vigge. Betydnignen er kamp. Formen Viggo ble først brukt som en latinskspråklig form av Vigge i en dansk historiebok på 1200-tallet (av den danske historieskriveren Saxo). Navnet spredde seg i Danmark og Norge gjennom oversettelse til dansk av den samme historieboken tidlig på 1800-tallet.

Så populært er Wiggo:

408 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Wiggo i Norge og andre land:

Både Wiggo og Viggo ble litt brukt i andre halvdelen av 1800-tallet, men har særlig blitt brukt midt på 1900-tallet. I folketellingen for 1865 var det 2 Wiggo og 6 Viggo. I 1910 var det 46 Wiggo og 208 Viggo. Selv om skrivemåter var litt tilfeldige på den tiden, viser det at Wiggo har vært en vanlig skrivemåte.

En av de tidlige med navnet Wiggo i Norge var Wiggo Ingol Ragnhelt Jutarius Clinus Johan Faye Adam Glahn Ørbeck (der Ørbeck var etternavn), født i Trysil i 1845, sønn av den innvandrede danske handelsmannen Wiggo C. G. Ørbeck.

Ved inngangen til 2020 var det 421 med Wiggo som første eller eneste fornavn, og 1345 Viggo.

I Danmark og Sverige har bruken av Viggo steget raskt etter tusenårsskiftet. I Danmark er 27. plass for fødte i 1. halvår 2018 foreløpig det høyeste, og bare 2 av dem het Wiggo. I Sverige var 28. plass i 2018 det beste, og det har gått nedover igjen etter det, og var på 50. plass i 2018.

Bruken av Viggo i Norge er mye lavere enn i nabolandene. Det har økt litt etter år 2000, men stort sett svinget mellom under 4 og 11 fødte i året.

Derfor fungerer Wiggo godt nå:

Viggo, og Wiggo, blir trolig helst brukt nå fordi det er mye brukt både i Danmark og Sverige.

I Norge er Wiggo og Viggo kjent fra tidligere bruk, men det har ikke vært så mye brukt tidligere at det blir oppfattet som et motenavn sterkt knyttet til en bestemt tidligere generasjon. Når det er slik, går det lettere å ta det i bruk nå. Siden Wiggo har vært en vanlig variant siden 1800-tallet, kan den skrivemåten for noen være en måte å føre tradisjon videre på.

Fram til tidlig i 2020-årene blir Wiggo sannsynligvis liggende rundt 5-10 fødte i året. Eller inspirasjon fra nabolandene kan gi enda flere Viggo-er og Wiggo-er i Norge.

Varianter av Wiggo:

Vigge, Viggo

Slik uttales Wiggo

VIGG-o

Navn i samme sjanger som Wiggo

Amy, Arturas, Bartlomiej, Edwin, Elling, Elly, Evelina, Ewelina, Imre, Ingelin, Izabela, Jozef, Kaare, Leszek, Marko, Martina, Matthew, Norah, Ryszard, Thorstein, Thorvald, Torben, Torger, Tristan, Tryggve, Urszula, Viktorija, Walther, Wieslaw, Wiktoria, Wolfgang, Wår, Zdzislaw

Jentevariant(er) av Wiggo:

Vigga

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som slutter på o
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: