Sirin

Sirin

Sirin

Sirin er litt i bruk til barn i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 610 Sist oppdatert 24.06.21
Sirin har flere opphav. På norsk kan det ha blitt til på samme måten som Siren. Det vil si at det har enten blitt til som kombinasjon av Siri og Severine, eller det kan ha blitt til fra Siri noen steder og fra Severine andre steder. Siri kommer fra det nordiske middelalder-navnet Sigrid. Det er satt sammen av to deler som betyr seier og vakker. I Sverige er Sirin blitt til som variant av Siri. Severine, og guttenavnet Severin, kommer fra latin og betyr alvorlig/streng. Sirin finnes også på tyrkisk (Şirin) og i Midt-Østen, ofte skrevet Shirin og Schirin i vårt latinske alfabet. Der har det opphav i persisk og betyr blant annet vennlig og verd å elske (være glad i). Sirin finnes også som etternavn. Det har mest sannsynlig også opphav fra Midt-Østen eller Tyrkia, og kan ha samme betydning som jentenavnet.

Så populært er Sirin:

125 personer har dette navnet.
I 2020 var Sirin på 536. plass i Topp 742 jentenavn 2020.

Bruk av navnet Sirin i Norge og andre land:

Sirin finnes det noen få av i Norge på 1700- og 1800-tallet. Det kom på nytt bruk fra rundt 1950, og har særlig blitt brukt siden 1990-tallet. I dag er navnet brukt både blant jenter/kvinner med norsk og utenlandsk bakgrunn (blant annet Tyrkia og Midt-Østen).

Sirin har vært litt brukt for jenter på 2000-tallet, blant annet med 4 fødte i 2017 og 5 i 2020, og færre i 2018 og 2019.

Den 01.01.2021 var det 112 jenter/kvinner med Sirin som første eller eneste fornavn, 205 Shirin, 7 Schirin og 1051 Siren. Det var på samme tid 10 med Sirin som etternavn.

Derfor fungerer Sirin godt nå:

Sirin kan bli brukt fordi det har både norsk og utenlandsk tradisjon. Konsonantene r og n er mye brukt i navn.

Varianter av Sirin:

Schirin, Severine, Shirin, Sigrid, Siri, Sørine

Slik uttales Sirin

SI-rin

Navn i samme sjanger som Sirin

Adina, Alea, Annelin, Asmund, Celal, Gudveig, Gyrid, Halgeir, Herlaug, Hågen, Kaspian, Katharina, Nansy, Olaus, Sakina, Samanta, Samina, Samiya, Serkan, Sigri, Sigrund, Solrunn, Steen, Sune, Tania, Tanita, Taran, Telma, Teodora, Theis, Thom, Thordis, Thormod, Tyri, Zahida

Du kjenner Sirin fra:

Politiker Sirin Hellvin Stav, skuespiller Sirin Zahed

Guttevariant(er) av Sirin:

Severin, Søren

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Topp 742 jentenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: