Asmund

Asmund

Asmund

Nå som mange ønsker navn med nordisk opphav passer Asmund godt inn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 335 Sist oppdatert 16.08.21
Asmund og Åsmund er varianter av et nordisk navn som er rundt tusen år gammelt eller mer. Delen Ås- er ordet for gud i gammel nordisk gudelære. Og -mund betyr beskyttelse eller beskytter.

Så populært er Asmund:

198 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Asmund i Norge og andre land:

Varianter av Asmund har vært brukt over store deler av landet fra middelalderen og fram til vår tid, selv om bruken har vært ganske lav hele tiden. Først var det Asmund. Fra sent i middelalderen og fram til og med 1800-tallet var særlig formene Aasmund (Åsmund) og Osmund i bruk, og mindre Asmund.

Åsmund og Aasmund var mye brukt i første halvdelen av 1900-tallet, da navneformer fra middelalderen ble hentet fram. Asmund var særlig i bruk 1910-årene.

Asmund har foreløpig vært brukt for svært få gutter på 2000-tallet. Derimot er Åsmund noe brukt, med mellom 15 og 31 fødte i året fra 2010 til 2020, mest med 31 i 2020.

Den 01.01.2021 var det 209 gutter/menn med Asmund som første eller eneste fornavn, 2060 Åsmund, 295 Aasmund og 140 Osmund. Asmund var da på 855. plass for navn på gutter/menn i befolkningen i Norge.

Derfor fungerer Asmund godt nå:

Asmund kan bli brukt fordi det har tradisjon, og fordi det er et navn med nordisk opphav. Dessuten har det de to tydelig stemte konsonantene m og n. Navn som ender -mund har kommet mer i bruk på 2000-tallet. Slike navn er Amund, Åsmund, Vemund, Sigmund, Edmund, Gjermund og Eimund blant navn gitt til 4 eller flere i 2020.

Varianter av Asmund:

Aasmund, Osmund, Usmon, Usmund, Åsmund

Slik uttales Asmund

ASS-munn

ASS-mund, på Vestlandet, og som tydelig uttale ellers

ASS-monn, eldre uttale

Navn i samme sjanger som Asmund

Aagot, Arn, Bertha, Bertil, Birgitta, Eimund, Eirill, Eliah, Eyvind, Frithjof, Hermund, Ingmar, Jermund, Jorund, Jørund, Kato, Lovis, Noralf, Osmund, Reidunn, Roland, Sigri, Sigrund, Sirin, Solgunn, Steen, Styrk, Svenn, Tellef, Thorolf, Torborg, Tryggve, Tønnes, Ulrike, Une, Åmund

Du kjenner Asmund fra:

Musiker Asmund Bjørken, politiker Asmund Kristoffersen

Jentevariant(er) av Asmund:

Osmine, Åsmunda

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: