Tanita

Tanita

Tanita

Mange populære jentenavn slutter på -a nå, men Tanita er ikke mye brukt til barn de siste årene. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 506 Sist oppdatert 30.04.21
Tanita har trolig blitt tatt i bruk som navn i andre halvdelen av 1900-tallet, og kan ha to ulike opphav. Det kan være fra navnet på hovedgudinnen Tanit, oftere kalt Tinnit, i gamle Karthago i Nord-Afrika. Tanit har fått en -a til slutt og blitt til Tanita. Tanit og Tinnit har ukjent betydning. Tanita kan også være utvidelse av Tana og Tanja, med endelsen -ita som finnes i mange jentenavn ved Middelhavet. Delen -ita er opphavlig kjæleformending som betyr liten. Tana er kortform og Tanja er kjæleform av Tatjana. Tatjana er russisk form av det latinske Tatiana, som er jenteform av guttenavnet Tatianus. Tatianus er opphavlig et romersk etternavn, med eldre opphav i Tatius, og med ukjent betydning.

Så populært er Tanita:

136 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Tanita i Norge og andre land:

Tanita ble noe brukt i Norge og flere land på 1980- og 1990-tallet. Bruken var særlig inspirert av sangartisten Tanita Tikaram.

Den 01.01.2021 var det 135 jenter/kvinner med Tanita som første eller enste fornavn.

Derfor fungerer Tanita godt nå:

Bruken av Tanita er blant annet inspirert av artisten Tanita Tikaram. At navnet har den godt likte stemte lyden n kan også gjøre det til et fint navnevalg. Navn med -ita til slutt hat vært noe brukt i andre halvdelen av 1900-tallet og senere, slik som Anita og Marita.

Varianter av Tanita:

Tanit, Tanitha, Thanita

Slik uttales Tanita

tan-IIT-a

Navn i samme sjanger som Tanita

Askil, Brittany, Chanice, Chanielle, Claudio, Dino, Etaniel, Gudveig, Gunilla, Gunvald, Gyri, Iryna, Janine, Jeanie, Johnatan, Jose, Lilje, Melani, Michele, Nanine, Raphael, Rudi, Sansa, Selda, Sergei, Shanice, Sirin, Stefanie, Telma, Teodine, Thalita, Torunn, Trinity, Wioletta

Du kjenner Tanita fra:

Sanger og låtskriver Tanita Tikaram

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: