Ingjerd er en variant av Ingegjerd og Ingegerd. Navnene har opphav i nordisk middelalder, da det var Ingigerd. Delen Ing- står for gudenavnet Inge og Yngve som var et alternativt navn på guden Frøy som blant annet sto for god vekst og velstand. Frøy betyr herre, eller den som leder. Gjerd, og det gammelnorske gerd, betyr beskyttelse, og er samme ord som har blitt til gjerde. Ingjerd, og dessuten Ingjer, fins som etternavn. Det har opphav i gårdsnavn flere steder i Norge, og betyr enten jorde eller inngjerdet mark.

Sist oppdatert: 1. mars 2021

Så populært er Ingjerd:

1189 personer har dette navnet.
Kilde: SSB

Bruk av navnet Ingjerd i Norge og andre land:

Varianter av navnet har blitt brukt fra middelalderen og til vår tid, og er mest kjent i navnet Inger, har i flere hundre år hatt uttaler som kan ligne Ingjer. Rundt 1900 ble Ingegjerd tatt i bruk, bygd på formen i middelalderen, men den litt forenklede varianten Ingjerd ble mer brukt.

Ingjerd var jevnt i bruk fra rundt 1910 til 1980-årene. Den beste 5-årsperioden var 1945-1949 med 120. plass for jenter.

Den 01.01.2021 var det 1189 jenter/kvinner med Ingjerd som første eller eneste fornavn, 77 Ingerd, 4 Inggerd, 93 Ingegjerd, 92 Ingegerd og 27 935 Inger. Ingjerd var da på 355. plass blant jentenavn/kvinnenavn i befolkningen i Norge. I alt 24 heter Ingjerd som etternavn.

Derfor fungerer Ingjerd godt nå:

Ingjerd blir brukt fordi det har tradisjon, og fordi det ha nordisk opphav. Siden navnet ikke nådde veldig høye plasser da det var på sitt beste, er det lite slitt av mote, og kan gjerne brukes på 2000-tallet.

Ingjerd har vært litt brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Ingjerd:

Inga, Ingegerd, Ingegjerd, Inger, Ingerd, Inggerd

Slik uttales Ingjerd

ING-jær, der ng blir uttalt med ng-lyd

INGG-jær som blir uttalt først med ng-lyd og dernest med en g, særlig på Vestlandet

Navn i samme sjanger som Ingjerd

Annhild, Arnljot, Aslak, Birk, Einar, Eirik, Erik, Erika, Gjert, Guri, Iris, Isabella, Jonny, Karianne, Ludwig, Oddlaug, Oddveig, Othilie, Ove, Ranveig, Rune, Sigrun, Skjalg, Solrun, Storm, Sturle, Sølve, Sølvi, Tirill, Toralf, Torgrim, Torjus, Torkel, Tove, Turid, Vemund, Vidar, Vigleik, Åsne

Du kjenner Ingjerd fra:

Skuespiller Ingjerd Egeberg, musiker Ingjerd Østrem Omland, politiker Ingjerd Schou

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJanina
Neste artikkelAudhild
DEL