Torgny

Torgny

Torgny

Navnet Torgny kan brukes til begge kjønn, men er klart mest (eller bare) brukt til gutter/menn i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 613 Sist oppdatert 12.11.20
Torgny blir brukt for begge kjønn. Som mannsnavn er Torgny mest sannsynlig satt sammen av gudenavnet Tor, som betyr torden, og gny som vil si bråk og støy. Navnet blir da forklart som tordenskrall. Torgny kan først være brukt som tilnavn (i tillegg til fornavn) i middelalderen. Det kan ha vært om personer som laget mye støy, for eksempel høylytt snakking eller annen støyende aktivitet. Navnet er også tatt i bruk for kvinner fordi det ligner kvinnenavn som ender på -ny.

Så populært er Torgny:

110 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Torgny i Norge og andre land:

Som guttenavn er Torgny kjent flere steder i Norden fra 900-tallet, men det er usikkert om det var som personnavn. I Sverige er Torgny kjent som guttenavn på 1300- og 14000-tallet, og deretter fra rundt år 1800.

I Norge kom navnet i bruk fra sent på 1800-tallet for begge kjønn, og ble etter det særlig brukt i første halvdelen av 1900-tallet, mest for menn. I 1910-folketellingen var det 77 gutter/menn med varianter av navnet, mest skrevet Torgny, men litt Thorgny. Det var også 6 jenter/kvinner som het Torgny.

Den 01.01.2020 var det 119 gutter/menn med Torgny som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen Thorgny. Da var det under 4 eller ingen kvinner som het Torgny.

Derfor fungerer Torgny godt nå:

Torgny kan bli brukt for gutter fordi det har nordisk opphav og nordisk tradisjon. Både for gutter og jenter var det særlig brukt i første halvdelen av 1900-tallet. Navn fra den tiden blir tatt fram nå ut over 2000-tallet, blant annet Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Ella, Signe, Alfred og Albert.

Torgny er foreløpig lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Torgny:

Thorgny

Slik uttales Torgny

TÅRG-ni

Navn i samme sjanger som Torgny

Annbjørg, Annett, Annvor, Aril, Audny, Birgit, Bitten, Gjøran, Gudny, Gullborg, Halfdan, Herbjørg, Hildegard, Ingebrigt, Jette, Kolbjørn, Lillan, Magnvor, Mortein, Noralv, Noril, Norun, Olander, Sønvis, Thor, Thorhild, Toralv, Torkjell, Torodd, Torolf, Torsten, Tov, Tryggvi, Åsrunn

Du kjenner Torgny fra:

Komponist Torgny Amdam, musikkartist Torgny Larsson, langrennsløper Torgny Mogren, skuespiller Torgny Gerhard Aanderaa, forfatter Torgny Lindgren

Jentevariant(er) av Torgny:

Torgny

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: