Alena

Alena

Alena

Navnet Alena er i bruk i flere land, blant annet i USA. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 560 Sist oppdatert 26.10.21
Alena har flere opphav. I dag er Alena mest kjent som tsjekkisk kortform av Magdalena. Fra Magdalena ble Alena også tatt i bruk i Norge på 1800-tallet, sammen med Alene. Magdalena er et navn kjent fra Maria Magdalena i Det nye testamentet, som hadde det som kallenavn. Det betyr en kvinne fra byen Magdala, som betyr stor eller tårn. På russisk er Alena kortform av Aleksandra og Jelena. Aleksandra er jentevariant av guttenavnet Aleksander, som er et gresk navn. Jelena, og Elena, er russisk form av Helene. Helene er et gresk navn som betyr strålende eller skinnende.

Så populært er Alena:

183 personer har dette navnet.
I 2022 var Alena på 748. plass i Topp 1000 jentenavn i USA 2022.

Bruk av navnet Alena i Norge og andre land:

I Norge er Alena brukt fra andre halvdel av 1800-tallet. Der finnes det for døpte barn, noe som viser at det var offisielle navn og ikke bare kjælenavn. I 1910-folketellingen var det 5 Alena og 4 Alene, alle med norsk bakgrunn. Noen av disse i folketellingen kan ha hatt Magdalena eller Magdalene offisielt.

Alena har kommet mye i bruk i Norge med innvandring, de fleste fra rundt 2010. På 2000-tallet har det vært født under 4 eller ingen ved navn Alena de fleste årene.

Den 01.01.2021 var det 159 jenter/kvinner med Alena som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen Alene.

I USA kom Alena inn i topp 1000 et par år på 1980-tallet, og fast fra 1993 av. Bruken har variert litt, og Alena var på 679. plass der i 2020.

Derfor fungerer Alena godt nå:

Alena blir trolig mest brukt i familier med utenlandsk bakgrunn. Det har også norsk tradisjon. Lydene passer godt med hva som er godt likt i Norge, med bare stemte lyder. Navnet har de godt likte stemte konsonantene l og n, og det er flere vokaler enn konsonanter.

Varianter av Alena:

Aleksandra, Alene, Alina, Elen, Elena, Eli, Elin, Elina, Eline, Ellen, Elna, Helene, Ilona, Jelena, Lena, Lene, Madli, Magda, Magdalena, Magdalene, Malene, Mali, Malin, Olena, Sandra

Slik uttales Alena

A-le-na, på tsjekkisk, med trykk på den første a-en

al-JÅ-na, på russisk

a-LEE-na, på norsk

a-LII-na på engelsk

Navn i samme sjanger som Alena

Abdulrahman, Acacia, Adrijana, Agnesa, Aleksandrs, Andris, Artem, Augusta, Benthe, Betina, Cenneth, Christen, Constanse, Dominika, Emmeli, Francisco, Hektor, Ireneusz, Kira, Knox, Linde, Marissa, Miguel, Nathalia, Sergius, Thoralf, Tønnes, Vojtech, Yousif, Zahara, Ørjans

Du kjenner Alena fra:

Modeller Alena Shishkova og Alena Šeredová, kroppsbygger Alena Hatvani, politiker Alena Schillerová, designer Alena Akhmadullina, skuespillere Alena Chinault, Alana de la Garza, Alana Ethridge og Alena Doláková, fotballspiller Carles Aleñá

Guttevariant(er) av Alena:

Magdalenus, Magdalon

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 1000 jentenavn i USA 2022
Topp 1000 jentenavn i USA 2021
Topp 1000 jentenavn USA 2020
Topp 1000 jentenavn USA 2019
Topp 1000 jentenavn USA 2018

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: