Benthe

Benthe

Benthe

Skrivemåten Bente er klart mer brukt enn Benthe. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 275 Sist oppdatert 05.01.22
Benthe er en variant av Bente. Bente er opphavlig dansk kortform av Benedikte, som er jentevariant av Benedikt. Benedikt kommer fra latin og betyr velsignet (i kristen bruk).

Så populært er Benthe:

256 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Benthe i Norge og andre land:

Bente, også skrevet Benthe, var litt brukt særlig i Nordland på 1700- og 1800-tallet. Særlig Bente, uten -h-, kom i bruk for hele landet fra 1930-årene og var blant ti på topp fra 1953 til 1968. Benthe var mest brukt på samme tid, men mye mindre.

Bente har vært svært lite brukt siden rundt år 2000, og Benthe har være lite eller ikke brukt på den tiden.

Bruken av Bente, og Benthe, på 1900-tallet ble mest sannsynlig inspirert fra bruk i Danmark, der særlig Bente var mye brukt omtrent på samme tid, men også en god del Benthe. Dette føyer seg inn som del av annen navnepåvirkning fra Danmark midten av 1900-tallet hadde vi også annen, som for Grethe, Tove og Bodil.

Den 01.01.2021 var det 261 jenter/kvinner med Benthe som første eller eneste fornavn, og 16 065 Bente. Benthe, med -th- var da på 855. plass blant navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge.

Derfor fungerer Benthe godt nå:

Dersom Benthe blir brukt på 2000-tallet, er det trolig mye fordi det har gammel tradisjon i Norge. Det er også fordi noen syns det er så lenge siden både Bente og Benthe ble brukt at det kan passe å ta det i bruk for en ny generasjon. Navnet Benthe lyder som mange foreldre liker nå. Det har den tydelig stemte konsonanten n. Det har også den stemte stopplyden b som fins i mange navn som foreldre foreløpig tenker på rundt 2020, men foreløpig ikke har begynt å velge så mye. Skrivemåten med th gir inntrykk av gammel tradisjon.

Varianter av Benthe:

Beinta, Bendikte, Bendte, Benedetta, Benedicta, Benedicte, Benedikte, Benedita, Bengta, Benita, Benta, Bente, Bentea, Bentine, Dicte, Dikte, Diktine, Venja

Slik uttales Benthe

BENN-te

Navn i samme sjanger som Benthe

Aasta, Alena, Andres, Askild, Baard, Birthe, Brigt, Carolina, Conny, Dagny, Dorthe, Edle, Eilert, Eiril, Emely, Eystein, Fanny, Fride, Frits, Gøran, Hektor, Jøran, Karla, Liana, Martinius, Maximillian, Sigvart, Solgunn, Thalia, Thom, Vigleik, Vinsjans, Vår, Wera, Wibecke, Widar, Øyvor

Guttevariant(er) av Benthe:

Beint, Benedict, Bengt, Benito, Bent

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: