Venche

Venche

Venche

Nå som det er trendy å velge navn med tysk opphav passer Venche fint inn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 305 Sist oppdatert 12.01.22
Venche er en av mange skrivevarinter for Wenche. Wenche kommer opphavlig fra gammelt tysk. Det er satt sammen av to deler. Wen/Ven betyr venn, og -ke/-che betyr liten.

Så populært er Venche:

285 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Venche i Norge og andre land:

Varianter av Venche, særlig Wenche, ble i eldre tider særlig brukt i Bergen på 1700- og 1800-tallet, og var nært knyttet til tysk innvandring og kontakt med tyskere. Særlig formen Wenche ble mye brukt over hele landet fra 1930- til 1970-årene, og Venche mye mindre. Det var bare i Norge at Wenche og varianter, ble tatt mye i bruk midt på 1900-tallet, noe som kan tyde på at det var særlig knyttet til den eldre tradisjonen i Norge.

Venche er foreløpig lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

I Norge var det ved inngangen til 2021 288 jenter/kvinner med Venche som første eller eneste fornavn, og Venche var på 815. plass blant jentenavn i befolkningen i Norge. Ellers var det på samme tid 13 621 Wenche, 778 Venke, 389 Wenke, 288 Venche, 191 Wencke og 24 Vencke.

Populariteten for Venche, og særlig Wenche, i Norge på 1900-tallet kan i tillegg til tradisjonen se ut til å følge populariteten for skuespilleren Wenche Foss fra rundt 1940 og noen tiår framover. Senere kan bruken ha vært inspirert av sangartisten Wenche Myhre som ble svært populær tidlig i 1960-årene. Bruken av ulike former av navnet kan ellers passe med høy popularitet for flere gamle tradisjonsnavn før og rundt midten av 1900-tallet (som Kari, Berit og Marit), noe vi trolig kan se med at navnet kom i bruk før Wenche Foss sin karriere begynte sent på 1930-tallet.

Derfor fungerer Venche godt nå:

Dersom Venche blir brukt på 2000-tallet, er det trolig helst fordi det er et navn med mye gammel tradisjon fra 1800-tallet og før. Men det kan også være fordi det er så lenge siden det var mye brukt (på 1900-tallet), at noen syns det kan passe å ta det i bruk for en ny generasjon.

Varianter av Venche:

Vencke, Venke, Wenche, Wencke, Wenke

Slik uttales Venche

VENG-ke

Navn i samme sjanger som Venche

Aagot, Agne, Anneke, Arnvid, Arvin, Cesilie, Eliza, Fatemeh, Gun, Gørill, Hallstein, Holger, Kaj, Kira, Kolbjørn, Lilian, Mikaela, Norbert, Peer, Rainer, Ralf, Rebecka, Sigfred, Sigvald, Steffan, Svenke, Theresa, Thore, Tilla, Tonny, Torkild, Torodd, Turi, Wanja, Wigdis, Zara, Ævar

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: