NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i Sverige 2020

Navnetoppen i Sverige 2020

En liten Alice eller Noah? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 26320 Sist oppdatert 29.01.21
Alice og Noah toppet svenskenes navnestatistikk i 2020. Alice beholdt førsteplassen for femte år på rad, mens Noah spratt opp fem plasser og inntok førsteplassen. Fjorårets toppnavn, Lucas, falt ned på fjerdeplass. For guttene var det de samme navnene i topp 10 som i 2019, men for jentene var det tre nye navn – Elsa, Freja og Selma.

Hva er det med Alice og Noah?

794 nyfødte jenter fikk navnet Alice i Sverige i fjor. Navnet var på førsteplass for niende gang, og har vært på topp i fem år på rad. Svenskene får visst ikke nok av navnet. I Norge har ikke Alice tatt av, og det var færre ved navn Alice i hele befolkningen i Norge 01.01.21 enn det er barn kalt Alice i Sverige født bare i 2019 og 2020. Alice var på 156. plass for jenter født i Norge i 2020, og 32 barn fikk navnet. Til sammenligning fikk 794 barn navnet Alice i Sverige i 2020.

– Alice er både del av en internasjonal trend og har svensk tradisjon. Grunnen til at Alice ikke har slått an i Norge er trolig helst uttalen. I Sverige og engelskspråklige land er uttalen all-is eller æll-is, mens foreldre i Norge gjerne er usikre på hvilken av variantene som er riktig å bruke her, eller om man skal uttale alle lydene og si a-lise, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Noah, derimot, er populært også i Norge. Her var navnet på 3. plass i 2020.

Noah var på førsteplass i Sverige, andreplass i Danmark og tredjeplass i Norge i 2020. Navnet har dessuten vært i vinden i mange land de siste årene. Det passer inn mange steder fordi det er kort og har mye stemt lyd, sier Utne.

De norske toppnavnene, Nora og Jakob, var på henholdsvis 40. og 57. plass i Sverige i 2020. I Sverige er Jacob den vanligste skrivemåten.

Elsa , Freja og Selma inn i topp 10

Elsa har lenge vært mye brukt i Sverige, og har også vært på førsteplass to ganger. Men bruken av navnet har svingt litt, slik at navnet har vært litt inn og ut av topp 10. Fra 2019 til 2020 økte navnet helt fra 11. til 3. plass. Freja økte fra 13. til 6. plass og Selma fra 20. til 8. plass. Lilly, Vera og Ebba falt ut av topp 10 i 2020. For guttene var det ingen nye navn i topp 10 fra 2019 til 2020.

Topp 10 jentenavn i 2020:

1. Alice
2. Maja
3. Elsa
4. Astrid
4. Wilma
6. Freja
7. Olivia
8. Selma
9. Alma
10. Ella

Topp 10 guttenavn i 2020:

1. Noah
2. William
3. Hugo
4. Lucas
5. Liam
6. Oscar
7. Oliver
8. Matteo
9. Elias
10. Adam

Kilde: SCB 

De nye navnene i topp 100

Det er kanskje vel så spennende å se på topp 100 som topp 10 hvis vi skal fange opp nye trendnavn. For jentene kom Zoe, Ilse, Belle, Ayla og Idun inn i topp 100. Og for guttene kom Jonathan, Alvar, Ted, Björn, Otis og Svante inn.

Björn var det navnet som økte mest fra 2019 til 2020 i Sverige, og for jentene var det Bonnie som økte mest. Wilmer og Bianca sank mest i bruk fra 2019 til 2020.

– Blant navn som har økt mye, er det for begge kjønn mange navn med gammel tradisjon i Sverige. Det er navn fra tidlig på 1900-tallet eller før som har kommet tilbake, sier Utne.

For jentene er det Lo (kjæleform av Louisa), Ilse (kjæleform til Elisabeth), Hilda, Selma, Alice, Elsa, Tyra, Lovisa, Sigrid, Signe, Maja og flere. For guttene er det Björn, Otto, Svante, Malte, Tage, August, Folke, Alvar, Algot og flere.

– Det er også navn som er mye brukt i andre land i Europa, som Bonnie, Melina, Zoe, Cleo og Ayla for jentene. For guttene er det blant andre de bibelske Aron, Isak, Jonathan, Noah og Levi. Andre guttenavn fra andre land er Colin, Otis, Dante, Elton og Ted, sier Utne.

Trendy med nordiske navn

Trenden med å velge nordiske navn har vi sett en stund både i Norge og nabolandene våre. Det er litt ulikt fra land til land hvilke navn som er populære, men trenden er altså den samme.

– Vi ser at Björn kommer tilbake med full fart i Sverige nå. I Norge går det svakt oppover, men mye mindre enn i Sverige. Andre nordiske navn vi ser i Sverige nå er guttenavnene Gustav, Sixten, Sigge, Tage, Ture, Algot, Folke og Alve. Carl har også enda sterkere tradisjon i Sverige enn i Norge. Flere andre kjenner vi fra Norge, men de er mer brukt i Sverige nå, som Arvid, Erik, Ivar, Hjalmar og Thor, sier Utne.

Blant jentene er det gamle nordiske Astrid helt oppe på tredjeplass, mens det var på 26. plass i Norge i 2020.


– Blant opphavlig nordiske jentenavn er Freja, Alva, Tyra, Svea først og fremst kjente fra Sverige. På topplisten i Sverige ser vi ellers mer kjente nordiske navn som Signe, Sigrid, Liv, Ingrid, Siri og Hilda, sier Utne.



Færre velger de mest populære navnene

Både i Norge og Sverige ser vi at andelen foreldre som velger populære navn synker. Årsaken er trolig at flere ønsker mer unike navn.

Populære i Sverige, knapt i bruk i Norge

Selv om vi har mye til felles med naboene våre i øst når det kommer til navn, er det noen unntak. Faktisk er det flere navn i topp 100 i Sverige i 2020 som er brukt av færre enn 100 personer i Norge. For gutter er det Love, Olle, Sixten, Melker, Sigge, Milton, Vilgot, Elis, Dante, Ture, Folke, Algot, Vide, Alve, Otis og Svante. For jenter er det Lo, Lova, Leia, Meja, Cleo, Lovisa, Bonnie, Svea, Joline, Lovis og Belle.


Topp 100 i Sverige, men ikke i Norge

Tidligere var det sånn at svenskene tok i bruk trendy navn før Norge. Dermed kunne man nesten spå de neste trendnavnene i Norge ved å se til Sverige. Nå er trendene mer samtidige, men det kan være navn som slår an før i Sverige enn i Norge. Her er navnene som var i topp 100 i Sverige i 2020, men ikke på vår toppliste:

Jenter: Alice, Elsa, Wilma, Freja, Vera, Ines, Alicia, Ester, Ellen, Molly, Lo, Nova, Mila, Lova, Juni, Isabelle, Edith, Nellie, Leia, Meja, Livia, Rut, Tyra, Cleo, Majken, Lovisa, Sally, Elin, Lykke, Hailey, Bonnie, Hilma, Melina, Mira, Märta, Hilda, Melissa, Svea, Zoe, Ilse, Stina, Joline, Lovis, Tilde, Elsie, Siri, Elina, Maryam, Jasmine, Belle, Felicia, Matilda, Bianca, Moa, Ayla, Idun og Millie.

Gutter: Hugo, Matteo, Walter, Harry, Vincent, Charlie, Arvid, Frans, Sam, Louie, Otto, Malte, Josef, Elton, Ebbe, Love, Olle, Melvin, Albin, Jack, Frank, Tage, Colin, Noel, Sixten, Viggo, Vidar, Melker, Loke, Ivar, Milo, Sigge, Alvin, Kian, Nicholas, Anton, Milton, Vilgot, Wilmer, Wilhelm, Elis, Dante, Ture, Elvin, Folke, Algot, Hjalmar, Amir, Vide, Omar, Alvar, Ted, Alve, Joel, Björn, Ali, Otis og Svante.

I Norge slutter jentenavn på vokal, i Sverige også ofte på konsonant

Mens veldig mange av de mest populære jentenavnene i den norske topplisten stort sett slutter på vokallyd, slutter toppnavnene for jenter i Sverige ofte med konsonantlyd.

– I Sverige er det dobbelt så mange jentenavn som slutter på konsonantlyd i topp 100 som i Norge. Det er viktig å merke seg at e i slutten av mange jentenavn er stum på svensk, som i Alice, Isabelle, Elise og Sofie. For guttene er ikke e på slutten av navn stum, sier Utne.

Når vi ser på hele navnet, er det i Norge overvekt av vokaler i jentenavn og overvekt av konsonanter i guttenavn. I Sverige er det nesten likt med vokaler og konsonanter, når vi ser bort fra stumme bokstaver. For jenter er det slik både for 10 på topp og 100 på topp. For gutter er det slik for 10 på topp, men noe mer med konsonanter lenger nede.


– Det vi ser i Sverige, er litt likt den utviklingen vi har sett i Norge de siste fem årene, altså at det ikke lenger er så mye overvekt med vokaler i jentenavn, og at det blir flere vokaler i guttenavn, sier Utne.


Det er gjerne slutten av navn som viser denne trenden i Norge – at jentenavn oftere slutter på konsonant nå, og at guttenavn oftere slutter på vokal.

– Vi ser rett og slett at jente- og guttenavn blir litt mer like, selv om det er uvanlig å bruke samme navn for begge kjønn. I den svenske navneloven har de forresten opphevet skillet mellom gutte- og jentenavn, men foreløpig ser vi godt forskjell i statistikkene, sier Utne.


I praksis betyr det at du gjerne kan kalle sønnen din Alice og datteren din Noah i Sverige – hvis du vil.

De norske topplistene for 2020 finner du her:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: