NavnDisse navnene var mest populære i Norge i 2020

Disse navnene var mest populære i Norge i 2020

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 14380 Sist oppdatert 21.01.21
Nora og Jakob var de mest populære navnene å gi til nyfødte barn i Norge i 2020.

21. januar 2021 presenterte Statistisk sentralbyrå (SSB) navnestatistikken for 2020. På guttesiden troner fortsatt Jakob/Jacob som det mest populære navnet å gi til nyfødte. Jakob eller Jacob kom inn på topp 10-listen i 2013, og har siden tatt førsteplassen både i 2017, 2019 og 2020.

Jakob er et typisk bibelnavn, og er et hebraisk navn av ukjent opphav. På topp 10-listen finner vi også flere bibelske navn, som Noah (3. plass), Filip (5. plass) og Lucas (7. plass).

Jentenes toppliste har fått en ny vinner – Nora/Norah. Dermed rykket vinneren i 2019, Emma, ned til andreplass. På tredjeplass hos jentene finner vi Ella. Nora var også toppnavn i 2012 og 2014, og kom på andreplass i 2019. Det er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara.

– Nora er en kortform av Eleonore, og dukket opp i kjølvannet av Ibsens «Et dukkehjem». Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a», forteller seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB.

Topp 10 jentenavn

1. Nora/Norah
2. Emma
3. Ella
4. Maja/Maia/Maya
5. Olivia
6. Emilie
7. Sofie/Sophie
8. Leah/Lea
9. Sofia/Sophia
10. Ingrid

For å se hele topp 100 for jenter, med fulle navneomtaler, klikk på lenken under:

Kun to nye navn på jentenes topp 10
Inn på topp 10-listen for jentene har det i år kommet to nye navn – Emilie og Leah. Ut av topplisten gikk Sara. Det er første gang siden 1999 at ikke Sara er blant topp 10. Heller ikke Ada, som var blant de ti mest populære jentenavnene i 2019, er å se på listen i år.

– Blant ti på topp er det bare navn som har vært innom ti på topp i noen år nå. Emilie og Leah har vært litt lenger nede og kommet inn igjen. Det er nok litt tilfeldig om de er blant ti på topp eller like under grensen, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Utne sier også at Sofie ser ut til å gå nedover nå, etter mange gode år.

– Ella og Maja kan kanskje komme til å slå ut Nora og Emma om et par år. Ella og Maja har lyder som er godt likt, med L og M, og -A til slutt. De er korte. Og det er navn som var i bruk rundt år 1900. Rett nok var ikke Maja så synlig i statistikkene før, men de som het Marie offisielt, ble ofte omtalt som Maja, sier Utne.

Utne mener det kan være litt tilfeldig om det er Emma eller Nora som topper listene for 2020.
– De kan lett bytte plass igjen, men Emma vil nok gå nedover etter mange år på første plass. Nora kan snart også begynne å bli litt oppbrukt, tror Utne.

Hedvig 30 plasser opp
Et navn som Ouren mener er verdt å merke seg i år, er Hedvig. Det siste året har navnet gjort et stort hopp fra 70. plass til 40. plass på listen. Hedvig er blant annet kjent som ugle i Harry Potters univers.

Topp 10 guttenavn

1. Jakob/Jacob
2. Emil
3. Noah/Noa
4. Oliver
5. Filip/Fillip/Philip/Phillip
6. William
7. Lucas/Lukas
8. Liam
9. Henrik
10. Oskar/Oscar

For å se hele topp 100 for gutter, med fulle navneomtaler, se lenken under:

Kun ett nytt navn på guttenes topp 10
På guttenes topp 10 er det kun ett nytt navn. Det er Liam (8. plass), som har overtatt for Aksel. Liam er opprinnelig irsk og er en variant av William. Liam er ett av de nye navnene, nesten ukjent før 2000, og har vært populært siden 2010.

– Hos guttene er Lucas/Lukas og Oskar/Oscar trolig på vei nedover til svakere plasser. De har vært mye brukt i mange år og vil nok minke etter hvert nå, tror Ivar Utne.

Overraskelser
– To overraskelser er at Emil og Noah er så høyt oppe. Emil var høyere for noen år siden, med 3. plasser i 2008 og 2009, og kommer altså på nytt. Det kan være på grunn av godt likte lyder som M og L, og at det er kort. Det var også noe brukt tidlig på 1900-tallet, en tid foreldre henter navn fra. Noah stiger både i Norge og i land rundt oss. Det steg til 2. plass i Danmark for første halvår i 2020. Foreldre er ofte litt skeptiske til navn som ikke har gammel norsk tradisjon. Men for Noah kan det ha hjulpet med at det har vært mye brukt i mediene. Og ikke minst har det godt likte lyder. Det har to vokaler inntil hverandre, OA, og den tydelig stemte konsonanten N, forklarer Utne.

Utne sier at Liam, som er nytt navn på listen – og på 8.plass, er lite kjent i Norge fra gammelt av.
– Det er nok på samme måten som for Noah. Dette har de tydelig stemte og populære konsonantene L og M, og to vokaler inntil hverandre, IA. Og det er nok godt hjulpet gjennom mediene. Når foreldre ser og hører det, blir de vant til det, og de smaker vel litt på lydene, og liker dem, sier Utne.

Toppnavnene i områdene varierer 
Selv om Jakob er mest brukt i hele landet, er det bare i Rogaland han topper.

Mohammed i ulike skrivemåter topper fortsatt i Oslo. Filip er mest brukt i Viken og Innlandet. Emil topper i de tre regionene Agder, Trøndelag og Nordland. William er på topp i Troms og Finnmark.

Nora er toppnavn i syv fylker, men ligger på 5. plass i Oslo. Der topper Maja foran Sofia og Iben.

Utne merker seg også noen navn lenger nede på listene, men som er på vei opp: Iben (jenter), Johannes, Alfred og Gustav. Johannes blir særlig brukt på Vestlandet, Trøndelag og nordover. Iben og Gustav ser vi foreløpig best i Oslo. Alfred var for øvrig også det mest populære guttenavnet i Danmark første halvår i 2020.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: