NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i England og Wales 2020

Navnetoppen i England og Wales 2020

Nyfødte flest het Oliver og Olivia i England og Wales i 2020. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 4215 Sist oppdatert 18.10.21
For femte år på rad tronet Olivia og Oliver på toppen i England og Wales i 2020. Talspersonen for Office for National Statistics, Siân Bradford sier det likevel har skjedd spennende ting i den britiske navnestatistikken.

– Vi fortsetter å se at mødres alder spiller inn på navnevalget. Archie hoppet inn i topp 10 for gutter for første gang, drevet av unge mødre samt den klare kongelige linken. For jentene klatret Ivy opp på sjetteplass, sier hun i en pressemelding.

Navnetrendene tilskrives blant annet populære tv-serier og filmer.

– Populærkultur fortsetter å være inspirasjonskilde for navn, enten det er karakterene i våre favorittserier eller populære kjendiser. Maeve og Otis er karakterer fra populære «Sex Education» og er navn som har økt i popularitet i 2020. Navnet Margot har økt raskt siden skuespiller Margot Robbies rolle i populære «The Wolf of Wall Street», sier Bradford videre.

Topp 20 jentenavn i 2020:

1. Olivia
2. Amelia
3. Isla
4. Ava
5. Mia
6. Ivy
7. Lily
8. Isabella
9. Rosie
10. Sophia
11. Grace
12. Freya
12. Willow
14. Florence
15. Emily
16. Ella
17. Poppy
18. Evie
19. Elsie
20. Charlotte


Topp 20 guttenavn i 2020:

1. Oliver
2. George
3. Arthur
4. Noah
5. Muhammad
6. Leo
7. Oscar
8. Harry
9. Archie
10. Jack
11. Henry
12. Charlie
13. Freddie
14. Theodore
15. Thomas
16. Finley
17. Theo
18. Alfie
19. Jacob
20. William


Populære Archie, Arthur, Noah, Ivy og Rosie

Nye navn i topp 10 for gutter var altså Archie, mens Charlie falt ut. For jentene kom Ivy og Rosie inn i topp 10, mens Grace og Freya falt ut. Ivy har økt med 221 plasser siden 2010 og var i 2020 på 6. plass. Taylor Swifts sang "Ivy" som kom ut i 2020 kan ha bidratt til økningen mot slutten av perioden. Swift har også en sang kalt "Willow", og navnet Willow var på 12. plass i England og Wales i 2020.

For gutter har både Arthur og Noah økt over 200 plasser på 2000-tallet og er begge i topp 10. Charlie var i topp 10 fra 2005 til 2019, men falt altså ut i 2020.

Navnene som økte mest fra 2019 til 2020 var Maeve som økte med 124 plasser og er nykommer i topp 100 for jenter, og Milo og Otis, som begge økte med 28 plasser og dermed også kom inn i topp 100.

Oliver tok altså førsteplassen for gutter, men var bare på topp i nord-øst England. Oliver har vært på topp i åtte år, de fem siste sammen med Olivia. Olivia var på topp i alle områdene i England og Wales bortsett fra ett der Amelia var på topp.

Til sammenligning var Oliver på 4. plass og Olivia på 5. plass i Norge i 2020.

Passer britiske foreldres navnefavoritter inn i Norge?
Navn er både nasjonalt og internasjonalt. Det ser vi blant annet i den norske navnestatistikken – hvor det er både tradisjonelt norske og nordiske navn, men blant annet også en del tyske, engelske og navn med gresk eller latinsk opprinnelse. Vi har spurt navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen hvilke navn fra topplistene i England og Wales han tror kan øke i bruk her hjemme.

– Blant navn som ikke er veldig mye brukt allerede i Norge kan det være Ava, Matilda, Luna, Aria, Mila, Mabel og Iris for jenter, og Arthur, Charlie, Finn og Elliot for gutter. Mange av disse ser vi på vei oppover allerede. For noen kan det ta noen år, selv om de kan passe inn hos oss, slik som for Charlie og Finn, sier han.

Deler navnetrender med britene

I Norge har vi flere navnetrender som gjelder nå. Ofte varer navnetrender noen tiår før de dør ut. Men hva har vi til felles med foreldre i England og Wales?

– Det ene er bibelske navn, særlig for gutter, selv om det ikke er bare samme navn. For britene er det blant annet Thomas som er lite brukt hos oss nå, Jacob, Lucas, Benjamin, Samuel, Adam, Eva, Ada, Elizabeth (med s hos oss), Hannah og Anna  som er mye eller i alle fall en god del brukt hos oss nå, sier han.

Og legger til at det på britenes toppliste er navn som er mer ukjente i Norge som Joshua, James (tilsvarer Jakob), Elijah (tilsvarer Elias), Joseph (også lite Josef i Norge), Reuben, Chloe og Eden.

– Noe annet felles er to vokaler inntil hverandre i to stavelser, som Noah, Leo, Theodore (Theodor hos  oss), Theo, Sebastian, Samuel, Daniel, Gabriel, Liam, Olivia, Amelia, Mia, Sophia, Sofia. Britene har Sienna, som er lite brukt hos oss, sier Utne.

Yngre mødre velger mindre tradisjonelt
Ser vi på hvilke navn mødre i ulike aldersgrupper i England og Wales liker best, ser vi at Amelia topper for mødre under 25 år, mens Olivia troner øverst i alle de eldre alderskategoriene. For gutter valgte mødre under 25 år helst Noah, mødre mellom 25 og 29 år valgte Arthur, mødre mellom 30 og 34 år valgte George og mødre over 35 år valgte Oliver.

Ser vi den samme trenden i Norge? Vi spurte navneforsker Utne.

– Kanskje velger de unge mødrene og foreldrene både navn som ikke har vært brukt i Norge, og navn som har vært brukt for hundre år siden eller mer. Vi kan regne med at det er de unge som plukker fram navn som vi ser har begynt å komme litt mer i bruk fra rundt 2010 eller senere. Slike navn som har vært lite brukt, kan være Amelia, Cornelia, Aria, Sienna, Iris, Ava, Elida, Abel, Elliot og Noel. Og blant eldre navn som kommer igjen, kan de unge mødrene kanskje være ute før andre med for eksempel Gustav, sier han.

Trenden med å velge navn med i-lys til slutt ser vi både i Norge og i England og Wales.

– Dette har kommet mer i bruk de siste årene, og det er kanskje også helst de unge mødrene. Ganske nye hos oss er nå er Nellie og Hennie, som også var litt i bruk for hundre år siden, og Ellie som er nytt hos oss, sier Utne.

Under kan du se navne-entusiast SJ Strum forklare navnetoppen i England og Wales:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: