Siiri

Siiri

Siiri

Siiri er finsk form av Siri.
Av Babyverden 105 Sist oppdatert 18.04.23
Siiri er finsk form av Siri. Siri en er variant av Sigrid. Sigrid er et gammelt navn fra Skandinavia før år 1000. Sig kommer fra ord som betyr seier, og rid er en rest av det norrøne ordet frid som betyr vakker. Finske skrivemåter med doble vokaler vil si at uttalen er lang. Siiri er også i bruk som etternavn. Det har kanskje bakgrunn i finske fornavn med Sii- som del, for eksempel Siiri. Og det kan være variant av etternavnet Siri, med opphav i jentenavnet, brukt blant nordsamer.

Så populært er Siiri:

12 personer har dette navnet.
I 2022 var Siiri på 49. plass i Topp 50 jentenavn i Finland 2022.

Bruk av navnet Siiri i Norge og andre land:

Siiri, med to i-er har vært litt brukt i Norge siden 1700-tallet, og kanskje før. Det var en eldre skrivemåte brukt i Norge. På 1900-tallet og senere har navnet også kommet med innvandring fra Finland.

Den 01.01.2023 var det 12 jenter/kvinner med Siiri som første eller eneste fornavn i Norge. I alt 19 hadde Siiri som etternavn.

I Finland har navnet Siiri vært mye brukt for jenter fra 1800-tallet og fram til rundt 1940. Der har navnet kommet mye i bruk på nytt på 2000-tallet. I 2021 var Siiri på 42. plass for jenter i Finland. I 2022 hadde navnet falt til 49. plass.

Derfor fungerer Siiri godt nå:

Siiri med denne skrivemåten vil sannsynligvis helst bli brukt med inspirasjon fra finsk. Jentenavn med i-lyd til slutt har også kommet mer i bruk ut over 2000-tallet, slik som Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Lily/Lilly og Ellie.

Varianter av Siiri:

Severine, Sigrid, Siren, Sirene, Siri, Sirine, Sørine

Slik uttales Siiri

SII-ri

Navn i samme sjanger som Siiri

Agni, Anki, Anti, Eelis, Eetu, Eevi, Eveliina, Iida, Iivo, Juho, Kariin, Kseniia, Liina, Liliia, Lumi, Meelis, Miia, Miina, Nataliia, Niillas, Oleksii, Paivi, Pauliina, Peeter, Piia, Reijo, Riina, Sikke, Stiina, Tauno, Tiia, Tiili, Triin, Triinu, Tuomo, Ullrikke, Valeriia, Viivi, Wiilo

Du kjenner Siiri fra:

Forfattere Siiri Enoranta og Siiri Reimann, langrennsløper Siiri Rantanen, musiker Siiri Sisask, skuespillere Siiri Solalinna og Siiri Angerkoski, filmregissør Siiri Halko, sangere Siiri Känd og Siiri Nordin, musikkartist Siiri Nuora, politiker Siiri Oviir

Relaterte lister:

Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Topp 50 jentenavn i Finland 2022
Topp 50 jentenavn i Finland 2021

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Jess

Så populært er Jess: 22 gutter og 0 jenter har dette navnet. Bruk av navnet Jess i Norge og andre land: I Norge har Jess blitt brukt...