Bøye

Bøye

Bøye

Bøye er et norsk navn som kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 283 Sist oppdatert 18.04.22
Bøye er en norsk form av Boye. Boye er opphavlig et frisisk navn (i nordlige Nederland og nordvestlige Tyskland). Opphavet er uklart, men det blir forklart på tre måter: å by (en som tilbyr), bue (krumming) og et ord som er variant av engelsk boy (gutt). Gutt-betydningen er mest sannsynlig. Bøye er også brukt som etternavn. Det kommer fra et gårdsnavn i Skjåk. Det kommer fra ordet bø og betyr gård.

Så populært er Bøye:

13 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Bøye i Norge og andre land:

Varianter av det eldre Boye er brukt i Norge fra rundt 1600-tallet, i deler av Sør-Norge. Formen Bøye er kjent siden 1700-tallet og ble noe brukt gjennom 1800-tallet. Med formene Bøye, Bøje og Bøie var det i 1801-folketellingen 13 menn, 31 i 1865 og 46 i 1910. Former med var omtrent like mye brukt. Rundt midten av 1900-tallet kom formen Boye til å bli mer brukt enn før.

Den 01.01.2022 var det 13 gutter/menn med Bøye som første eller eneste fornavn, 159 Boye, 163 Boye, 14 Boje og 21 Boy. I alt 39 hadde samtidig Bøye som etternavn.

Derfor fungerer Bøye godt nå:

Bøye kan bli brukt fordi det har tradisjon.

Varianter av Bøye:

Boie, Boje, Boy, Boye

Slik uttales Bøye

BØJ-e

Navn i samme sjanger som Bøye

Adeleine, Alvdis, Annemette, Annvei, Askel, Bernth, Børe, Børgulf, Børgulv, Børild, Børt, Chatrin, Dagunn, Ellrun, Fana, Gjerd, Gullbrand, Hedløy, Hilgunn, Jarbjørg, Keld, Lauvøy, Ledvin, Lidunn, Mayelin, Meyer, Ovin, Sygni, Torøy, Uffe, Åsulf, Øyan, Øygun, Øyolv, Øyonn

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten r
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Navnetoppen i Finland 2023

Vi gjør oppmerksom på at dvv.fi, tilsvarende vårt ssb.no, ikke offentliggjør navnetoppen for hele befolkningen, men deler den i finskspråklig, svenskspråklig og andre morsmål...