Tinius

Tinius

Tinius

Navnet Tinius har tradisjon i Norge og passer godt å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 747 Sist oppdatert 20.08.21
Tinius er kortform av fornavn som slutter på -tinius. I Norge har Tinius helst kommet fra Martinius, som er norsk og litt dansk form av Martinus. Martinus kommer fra navnet på den romerske krigsguden Mars. Betydningen av navnet er ukjent. Martinus er først og fremst kjent som Martin. Tinius kan også ha blitt til fra Bertinius, som er laget fra Bertinus. Bertinus er kortform av blant annet Albertinus. Albertinus er laget av Albert. Albert kommer fra tysk. Al er forkortet fra Adal som betyr edel eller fin slekt, og bert betyr lysende, skinnende.

Så populært er Tinius:

178 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Tinius i Norge og andre land:

Tinius var i bruk i Norge gjennom 1800-tallet og har kommet litt i bruk på nytt på 2000-tallet. Varianten Tinus har vært mindre brukt. I 1910-folketellingen var det 28 Tinius, 9 Thinius, 23 Tinus og 5 Thinus. Skrivemåter med -ius, -us, th og t kan ha blitt brukt om hverandre fram til tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2021 var det 179 gutter/menn med Tinius som første eller eneste fornavn, og 84 Tinus. Tinius var da på 946. plass for gutte-/mannsnavn i befolkningen i Norge.

Derfor fungerer Tinius godt nå:

Tinius blir brukt fordi det har tradisjon og har lyder som er godt likt. Navnet har to vokaler inntil hverandre i hver sine stavelser (iu) og us-ending. Navn med us-ending har vært godt likt på 2000-tallet, slik som Marius, Magnus, Markus, Linus og Cornelius/Kornelius.

Varianter av Tinius:

Albert, Albertinus, Bertin, Bertinius, Bertinus, Martin, Martini, Martinius, Martinus, Martynas, Thinius, Thinus, Tijn, Tinus

Slik uttales Tinius

TII-ni-us

Navn i samme sjanger som Tinius

Adrian, Aiden, Arnhild, Arnstein, Asbjørg, Asle, Athena, Audhild, Aurelius, Bergit, Boye, Clas, Eilev, Georgine, Gunerius, Helin, Herbjørn, Ingemar, Jørund, Kaspian, Kira, Martin, Martine, Matteus, Modestus, Nelia, Olaus, Pareli, Paulius, Petrus, Thormod, Tind, Tindra, Viktor, Vitus

Du kjenner Tinius fra:

Journalist og redaktør Tinius Nagell-Erichsen

Jentevariant(er) av Tinius:

Martina, Martine, Martinette

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: