NavnNavnetoppenHer er toppnavnene for 2018

Her er toppnavnene for 2018

Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 12986 Sist oppdatert 23.01.19
Lucas/Lukas og Emma var de mest populære navnene å gi til nyfødte i Norge i 2018. Det viser helt ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Emma der dette årtusenets mest brukte jentenavn, og har vært årets navn ni ganger. Navnet kommer fra tysk og betyr stor. Lucas/Lukas er på topp for femte gang, og er det mest brukte guttenavnet de ti siste årene. Navnet betyr en mann fra Luciana.

Emma og Lucas er gamle travere, og nå er de på topp igjen. Det er egentlig litt overraskende, for jeg trodde de var ferdige i toppen etter å ha vært populære så lenge. Lucas så ut som et typisk motenavn som gikk bratt opp og falt raskt, men nå kom det altså opp igjen, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han synes også det er verdt å merke seg at fjorårets navn har falt mye. Jakob falt til 6. plass og Sofie til 7. plass.

Her finner du topp 10 for både gutte- og jentenavn. Klikker du på lenkene, kan du lese blant annet lese om navnenes betydning, varianter, bruk i andre land, lignende navn og uttale.

Topp 10 guttenavn

1 Lucas/Lukas
2 Filip/Fillip/Philip/Phillip
3 Oliver
4 Oskar/Oscar
5 Emil
6 Jakob/Jacob
7 Noah/Noa
8 Aksel/Axel
9 Henrik
10 Elias

Topp 10 jentenavn

1 Emma
2 Nora/Norah
3 Olivia
4 Sara/Sahra/Sarah/Zara
5 Emilie
6 Leah/Lea
7 Sofie/Sophie
8 Ella
9 Amalie
10 Maja/Maia/Maya

– Det er nesten bare flytting i navnestatistikken i år. Det er mange endringer fra 2017 til 2018, men nesten bare at noen navn går litt opp mens andre går litt ned, sier Utne.

Populære i Sverige før de kom hit
Forrige navnebølge med Emma hadde en topp i 1880. I perioden 1940-1970 var navnet Emma nesten borte, før det igjen steg jevnt og trutt til det eksploderte i 2003.

– Før det hadde Emma vært umåtelig populært i hele den vestlige verden og dominert i Sverige på 1990-tallet, sier seniorrådgiver Jørgen i Statistisk Sentralbyrå (SSB) i en pressemelding.

Lucas/Lukas er en del av bølgen med bibelske guttenavn. Navnet var sjeldent før det kom fra Sverige, og ble toppnavn første gang i 2009, sier Ouren.


– Det som er litt spesielt er at to fremmede bibelnavn er de som er mest populære. Hverken Lucas eller Filip har tradisjon i Norge. Ofte er det sånn at navn som kommer med trender gjør det best om de allerede har tradisjon i Norge, sier Utne.


To hovedtrender nå – internasjonalt og gammelt norsk

Navneforsker Utne sier at vi ser to tydelige trender – det er veldig mange internasjonale navn, men samtidig også navn med historie i Norge.

– For guttene er Oliver et godt eksempel på et internasjonalt navn, mens Aksel og Henrik er typiske tradisjonsnavn. For jentene er det mest internasjonale navn i toppen, men Nora kan være eksempel på et tradisjonsnavn, sier Utne.

En del av navnene passer inn i begge trendene fordi de var en del av en internasjonal bølge i Norge for mellom 100 og 120 år siden.

– Det er navn som Emma, Nora, Emilie, Sofie, Ella, Oskar, Emil, Jakob, Aksel, Henrik og Elias, sier Utne.

For jentene er det mange korte navn som slutter på a og som inneholder de klangfulle konsonantene l, m og n – slik det har vært en stund.

Hør navneforskeren forklare mer i podcasten under:

Ada kommer som et skudd
Ifølge SSB er Ada navnet som kommer i størst fart. I 2018 fikk 256 jenter det navnet, og det holdt til 13. plass. Leah og Amalie er nye på topp 10.

– Både Leah og Amalie er typiske for navn som foreldre liker godt nå. De har to vokaler inntil hverandre, og inneholder populære klangfulle konsonanter som l og m. Navnet Ada er også rikt på vokaler, kort og slutter på a, slik mange av toppnavnene gjør. Ada har også gammel norsk tradisjon, sier Utne.

Også Agnes er verdt å merke seg. Navnet har kommet inn i topp 50 i 2018.

– Navnet har vært på vei opp lenge og vokser også i våre naboland. Første halvår i 2018 i Danmark var Agnes på 14. plass. I Sverige var navnet på 4. plass i 2014 og på 12. plass i 2017. Dette er også et tradisjonsnavn som hentes fram igjen. Agnes er et klassisk navn, og kommer fra gresk, sier Utne.

Størst framgang på guttesiden hadde Sander, som nå er på 16. plass. Nye på topp 10 er Aksel og Henrik.

Aksel og Henrik er typiske tradisjonsnavn som blir hentet fram igjen nå. Sander har vært på vei ned, men økte fra 30. til 16. plass fra 2017 til 2018. Det kan jo tyde på at foreldre gjerne vil ha en kortere form av Alexander/Aleksander, som lenge har vært populært og kanskje begynner å føles oppbrukt. Også internasjonalt ser det ut til at kortformer avløser Alexander. I USA er Xander og Zander på full fart oppover listene, og det kan godt hende at norske foreldre blir inspirert av den trenden, men velger den kjente skrivemåten Sander, sier Utne.

Gabriel nådde også opp i topp 50 i 2018. Navnet økte, men etter noen års pause har det igjen begynt å øke i bruk. Gabriel er først og fremst et navn som passer inn i bølgen med bibelske navn, men er også et internasjonalt navn.

Navnene som øker mest i bruk

Fra 2017 til 2018 var det altså Sander og Ada som økte mest i bruk, men også Erik, Adrian, Amalie og Emma økte mye. I et femårsperspektiv er det fortsatt Ada som har økt mest for jentene, etterfulgt av Saga og Olivia. For guttene er det Emil, Alfred og Ulrik som har økt mest. Følg lenken under for å se listene over navn på vei opp og navn på vei ned.


Hvor mange velger de mest populære navnene?

Bare 25 navn ble i fjor brukt til mer enn 1 prosent av alle fødte. Emma ble brukt av 1,5 prosent, og Lucas av 1,4 prosent. De 14 mest populære guttenavnene og de 11 mest populære jentenavnene ble brukt av over 1 prosent. I 2018 fikk 420 jenter navnet Emma, og 419 gutter navnet Lucas.

Økt bruk av mellomnavn – færre med flere fornavn
Bruken av mellomnavn øker. Nå har 53,3 prosent mellomnavn. I tillegg får 8,4 prosent bindestrek i etternavnet – for første gang siden navneloven ble endret en liten nedgang. Siden det er så mange "etternavn", synker andelen barn flere fornavn. 22,8 prosent av jentene og 19 prosent av guttene får flere fornavn. Dette inkluderer 0,8 prosent med bindestrek.

Variasjon mellom fylkene
Toppnavnene varierer fra fylke til fylke. Toppnavnet for gutter, Lukas, er mest brukt i hele landet. Likevel er det bare i fire fylker det ligger på topp: Hedmark, Oppland, Telemark og Aust-Agder. I Oslo ligger ulike varianter av Mohammed på topp, slik det har vært de senere årene. I Rogaland og Hordaland ligger Oliver på topp, og dette navnet ligger også på topp i det nye sammenslåtte fylket Trøndelag.

I Oslo er Alma på topp, mens landsvinneren Emma er nede på 11. plass.

Tiril var mest brukt i Oppland, Hanna i Aust-Agder. I Trøndelag deler Ada og Nora førsteplassen.

– Det er små forskjeller lokalt, og lite som skal til for å endre statistikken. Flere steder er det også mange som deler de samme plassene, eller bare noen få antall fødte som skiller plasseringene, sier Utne.

Han merker seg likevel Aurora som et navn som ser ut til å komme høyt en del steder. Blant annet holder det på førsteplassen fra året før i Hedmark, og det er fortsatt godt brukt i Finnmark der det var på topp i 2017.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: