Mariann

Mariann

Mariann

Mariann hadde en klar topp på 1960-tallet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1430 Sist oppdatert 22.10.19
Mariann er en variant av Marianne. Marianne har blitt til på flere måter. En viktig bakgrunn for mye av bruken i Norge er sammensetning av Mari/Maria og Anne, som er inspirert fra flere land. Maria er et bibelsk navn og kan bety elsket, stor og sterk, sjøens stjerne , opprører eller dråpe fra havet – alt etter hvordan man tolker navnets opphav. Maria er Jesu mor. Anne er en variant av Anna. Anna er et hebraisk navn som betyr nåde (Guds tilgivelse av synd). Anna er navnet til Jesu mormor. Ellers kan Marianne på ulike måter være laget bare av navnet Maria eller en eldre variant av Maria fra arameisk (språk i Israel i gammeltestamentlig tid), slik som Mariam.

Så populært er Mariann:

3150 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Mariann i Norge og andre land:

Mariann ble særlig brukt i andre halvdelen av 1900-tallet, og mest i femårs-perioden 1965-1969 da det var på 71. plass samlet for alle årene. Mariann var i det hele tatt bedre enn 100. plass fra femårs-perioden 1955-1959 til tidlig på 1980-tallet.

Bruken av Mariann fulgte omtrent samme popularitetsbølge som fullformen Marianne, men Mariann ble klart mindre brukt hele veien. Bruken av formen Mariann var sannsynligvis i 1960-årene mye påvirket at den svenske slageren «Marianne», utgitt av Sven-Ingvars i1962, der navnet Marianne ble uttalt uten e til slutt, slik det er vanlig på svensk. Bruken før det kan også være inspirert fra svensk, der Marianne var populært fra 1930-årene.

Mariann er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark og England.

I USA var Mariann i topp 1000 fra 1931 til 1967, med 522. plass i 1957 som det beste.

Derfor fungerer Mariann godt nå:

Når Mariann blir brukt på 2000-tallet, er det trolig helst fordi det har mange lyder som foreldre liker nå på 2000-tallet. Mariann har de tydelig stemte konsonantene m og n, og det har to vokaler inntil hverandre (ia). Det begynner også med Ma-, som har vi har sett i mange populære navn sent på 1900-tallet og ut over 2000-tallet. Ma- fins blant annet i Maria, Malin, Marius, Martin, Markus og Mathias.

Mariann har vært svært lite brukt siden rundt 2005.

Varianter av Mariann:

Mari-Ann, Mariana, Marianna, Marianne, Maryan, Maryana, Maryann

Slik uttales Mariann

mari-ANN

Navn i samme sjanger som Mariann

Aase, Anja, Annika, Arnfinn, Arnhild, Arnstein, Arnt, Asbjørg, Asle, Audhild, Barbro, Benedikte, Bengt, Bent, Bernt, Bjarte, Borgny, Børge, Bård, Cato, Fred, Gina, Johnny, Jonny, Kjerstin, Magnhild, Margrethe, Mikkel, Oddbjørn, Oddvar, Ruben, Torgeir, Vegar, Vigdis, Vivi, Yngve, Yvonne

Du kjenner Mariann fra:

Frøken Norge-vinner Mariann Birkedal, musiker Mariann Thomassen, skuespiller Mariann Hole, elvepadler og forfatter Mariann Sæther

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: