Kenth

Kenth

Kenth

Skrivemåten Kent er klart mer brukt enn Kenth i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 188 Sist oppdatert 18.05.21
Kenth er en lite brukt variant av Kent. Kent kan ha tre ulike opphav. Stort sett kommer det fra etternavnet Kent. Etternavnet kommer fra stedsnavnet Kent i England, og som har opphav i et keltisk ord som betyr grense. Kent kan i noen tilfeller ha blitt til som kortform av det engelske fornavnet Kenton, med opphav i et etternavn og stedsnavn der Ken blant annet kan bety kongelig. Og -ton er det samme som tun på norsk, som vi si bosted. I Norge har Kent i tillegg blitt til som kortform av Kenneth. Kenneth kan ha to ulike skotske opphav og betyr da født av ilden og vakker. (På engelsk er Ken kortform av Kenneth.)

Så populært er Kenth:

173 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Kenth i Norge og andre land:

Kent ble litt brukt sent på 1800-tallet med bakgrunn i det engelske opphavet fra etternavnet Kent. I 1910 var det i alt 4 gutter/menn med Kent som første eller andre fornavn, ingen ført inn som Kenth. Den mer vanlige bruken av Kent fra rundt 1940 er helst regnet som kortform av Kenneth. Kent ble mest brukt i 1970- og 1980-årene. Beste 5-årsperiode for skrivemåten Kent er 1975-1979 med 85. plass.

Kenth har blitt mye mindre brukt enn Kent hele veien. Skrivemåten Kenth kan være inspirert av th-bruk i andre navn, og er lite brukt for Kent på andre språk.

Ved inngangen til 2021 var det 156 gutter/menn med Kenth som første fornavn, og 2435 Kent.

Derfor fungerer Kenth godt nå:

Kent og Kenth blir brukt både før og nå fordi det er et kort navn.

Kenth har foreløpig vært lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet i Norge. Kent, uten -h, har vært brukt for 7 eller færre i året fra 2010 til 2019, og under 4 i 2020.

Varianter av Kenth:

Kennet, Kenneth, Kent, Kenton

Slik uttales Kenth

KENT

Navn i samme sjanger som Kenth

Aiken, Aila, Ebbe, Emmelin, Fartun, Gunhild, Gyri, Haider, Hakan, Halgeir, Hallfrid, Hallvar, Halvdan, Harold, Hector, Heidrun, Hellen, Hendrik, Henok, Henri, Herbjørg, Herlaug, Hild, Janna, Kendall, Kitty, Makenna, Marlin, Mentor, Thorhild, Thyra, Undis, Ursula, Valter, Wincent

Du kjenner Kenth fra:

Musikkprodusent Kenth Kvien, musikkgruppen «Kenth Erics», spydkaster Kenth Eldebrink, ishockeyspiller Kenth Svensson

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: