Arnar

Arnar

Arnar

Arnar kan passe godt inn i trenden med å hente fram gamle nordiske navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 784 Sist oppdatert 22.11.19
Navnet er både norsk og islandsk og er satt sammen av de to delene Arn- og -ar, som fins i mange nordiske navn fra middelalderen. Arn- betyr ørn, og -ar kan bety både hær og spyd. Arnar ble laget i Norge og Island tidlig på 1900-tallet, kanskje uavhengig av hverandre. Det kom først i bruk i Norge. Formen Arner, med -erm fantes i Norge fra 1500-tallet, men blir regnet som en variant av Arne, uten ending på samme måten som for Arnar. Arner var også i bruk i Danmark fra 1800-tallet.

Så populært er Arnar:

101 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Arnar i Norge og andre land:

Arnar har vært lite brukt i Norge, og bare på 1900-tallet, og kanskje også inn på 2000-tallet. Ved inngangen til 2019 var det 109 gutter/menn som het Arnar i Norge. Noen av dem kan være innvandrede islendinger.

På Island var det ved inngangen i 2017 i alt 1634 gutter/menn med Arnar som første eller eneste fornavn, og 779 som andre fornavn. Der var Arnar på delt 14. plass for fødte i 2016, som eneste eller første fornavn.

Derfor fungerer Arnar godt nå:

Dersom Arnar blir brukt på 2000-tallet, er det sannsynligvis i mange tilfeller i familier med islandsk bakgrunn. Navnet vil passe fint inn på norsk.

Arnar har den tydelig stemte og populære konsonanten n. Navn som ender på -ar passer også fint nå ut over 2000-tallet, og fins blant annet i Einar, Oskar og Viljar.

Varianter av Arnar:

Arner

Slik uttales Arnar

ARD-nar, på islandsk

AAR-nar på norsk
AARN-ar der RN blir uttalt som én lyd, som i «barn», ofte på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nordland

Navn i samme sjanger som Arnar

Arnvid, Birgith, Bjørk, Brynja, Brynjulv, Cecilia, Enes, Gunder, Gunilla, Gunnstein, Gyrid, Herlaug, Hildegard, Hlynur, Ingemar, Kalle, Kaspar, Kersti, Manfred, Marna, Mogens, Olaus, Pær, Roskva, Røskva, Sigri, Solan, Steinunn, Styrk, Svenn, Thorolf, Torborg, Tryggve, Åke

Du kjenner Arnar fra:

Fotballtrener Arnar Gunnlaugsson, fotballspillerw Arnar Førsund, Arnar Sveinn Geirsson og Arnar Viðarsson, skuespiller Arnar Jónsson

Jentevariant(er) av Arnar:

Arna, Arnette

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: