Gelius

Gelius

Gelius

Mange vil gjerne forbinde navnet Gelius med NRK-profilen Jon Gelius, som har Gelius som etternavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 88 Sist oppdatert 05.01.22
Gelius er en variant av Gilius. Gilius er laget i Europa av det frisiske (språk nord i Nederland) Giles, som kommer fra de latinske og greske Egidius (Aegidius). Det kommer fra et gammelgresk ord som betyr geiteskinn, og ble brukt om skjold av geiteskinn. Egidius var navn på en fransk helgen på 600-700-tallet. Han var en av de såkalte nødhjelperne blant helgener. Egidius var nødhjelper for blant annet pest, noe som gjorde han viktig i Europa, og for storm og ulykke, som var aktuelt langs kystene. Gelius er også etternavn. Det er fornavnet tatt i bruk som etternavn for etterkommere, slik det var mye av i Europa sør for Skandinavia. Det tilsvarer sen-navn i Norge, som Hansen av Hans.

Så populært er Gelius:

Bruk av navnet Gelius i Norge og andre land:

Gelius og Gilius ble særlig brukt langs kysten av Aust-Agder på 1700- og 1800-tallet. Navnet kom dit gjennom mye kontakt med Nederland. Skrivemåten Gilius har vært mest vanlig som skrivemåte, men uttaler og skrivemåter kan ha vekslet, også for samme personer. Det var ingen Gelius og 7 Gilius i 1801-folketellingen, og ingen og 4 i 1910.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen med Gelius eller Gilius som første eller eneste fornavn. Det var samtidig 14 med Gelius som etternavn.

Derfor fungerer Gelius godt nå:

Gelius kan bli brukt fordi det har litt tradisjon. Guttenavn som ender på -ius og -us har vært godt likt siden sent på 1900-tallet, slik som Marius, Martinius, Martinus, Markus og Magnus. Navnet har den godt likte stemte konsonanten l.

Varianter av Gelius:

Edias, Edis, Edius, Egedius, Egidijus, Egidius, Eidis, Giles, Gilius, Ideus, Idius

Slik uttales Gelius

GE-li-us

Navn i samme sjanger som Gelius

Agaton, Annebjørg, Aurelio, Dominikus, Eggert, Evangelina, Gennaro, Gerth, Irgen, Laurel, Maichel, Mariangela, Maybel, Michaella, Nedelina, Novella, Otelius, Roselind, Sesselja, Sinus, Sirus, Stefanus, Theodorus, Tiberius, Tyge, Vangelis, Vegger, Vesselin, Vitus, Zelina

Du kjenner Gelius fra:

Kjendisprest og politiker Einar Gelius, journalist og nyhetsanker Jon Gelius

Jentevariant(er) av Gelius:

Egedia, Egidia

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: