Frid

Frid

Frid

Frid er både gutte- og jentenavn, men er trolig kun i bruk for jenter/kvinner i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1724 Sist oppdatert 24.09.20
Frid har vært brukt for begge kjønn, nå trolig bare for jenter/kvinner i Norge. For jenter er Frid kortform av navn satt sammen med -frid, slik som Annfrid (av eldre Arnfrid). Frid betyr vakker. For gutter kan Frid bety fred. Begge navnene kan også ha bakgrunn fra deler av tyske navn med fried eller friede som del. For menn har det leddet på tysk bakgrunn i betydningen fred. Det mye brukte tyske jentenavnet Eldfriede, som har en slik del, har engelsk bakgrunn. I Eldfriede betyr den siste delen kraft og styrke, slik at Frid for kvinner også kan bety det. Frid er også i bruk som etternavn, med svensk bakgrunn, trolig også det med betydningen fred.

Så populært er Frid:

293 personer har dette navnet.
I 2021 var Frid på 602. plass i Topp 710 jentenavn 2021.

Bruk av navnet Frid i Norge og andre land:

For begge kjønn kom Frid kom i bruk som offisielt navn i Norge fra sent på 1800-tallet. Før det var Frid for jenter/kvinner brukt som uoffisiell kortform av lange navn med -frid som del, men bare litterært og ikke for personer i middelalderen. For gutter/menn kan Frid ha kommet fra Sverige, der det har vært mer i bruk enn i Norge.

I 1910-folketelligen var det 6 kvinner som het Frid. Det var 5 menn, der noen tilfeller som navn nummer to kan ha vært mellomnavn (opphav i etternavn).

Den 01.01.20 var det 274 jenter/kvinner med Frid som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen menn. Frid var på 803. plass for navn på kvinner i det norske folket. I alt 55 hadde Frid som etternavn.

Derfor fungerer Frid godt nå:

Særlig for jenter kan Frid bli brukt fordi det har opphav i deler av nordiske navn fra middelalderen. Det er blant navn som ble noe brukt tidlig på 1900-tallet. Navn fra tidlig på 1900-tallet blir tatt fram igjen nå på 2000-tallet.

Frid for gutter kan også bli ført videre med den beskjedne tradisjonen fra rundt år 1900. Dessuten har også guttenavnet nordisk bakgrunn.

For begge kjønn kan Frid også ha bakgrunn fra deler av tyske navn.

Frid er foreløpig lite eller ikke brukt på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Frid:

Frida, Fride, Fridgunn, Fridhild, Fridlaug, Fryd, Olfrid

Slik uttales Frid

FRIID

Navn i samme sjanger som Frid

Aake, Aasta, Annfrid, Ari, Armin, Arn, Bengt, Bertha, Bjørnar, Brynjulf, Dagfrid, Dani, Eldrid, Elfrid, Emelie, Gine, Gudbrand, Gyrid, Hallfrid, Hauk, Heidrun, Ingrida, Kay, Kennet, Lucy, Maximillian, Mika, Narve, Olava, Ragnvald, Sigvart, Skjalg, Solrunn, Tilla, Tirill, Torhild, Varg, Wera

Du kjenner Frid fra:

Forfatter Frid Ingulstad, musikkartist Frid Nordheim

Guttevariant(er) av Frid:

Fred, Frid

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn med vakker betydning
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå
Topp 710 jentenavn 2021

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: