Bertha

Bertha

Bertha

Bertha og Berta er omtrent like mye brukt i Norge. Ingen av navnene er særlig brukt til barn nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 918 Sist oppdatert 30.10.19
Bertha, og Berta, har to opphav på norsk. Det kan være opphavlig tysk, og består av delen Bert og jente-endingen -a. Bert betyr da lysende, skinnende. Det tyske Berta har helst blitt til om kortform av lengre kvinnenavn der Bert var en del, som de nå lite brukte tyske Berthild og Amalberta. Berta har i Norge også blitt til som en norsk variant av Birgitte, ved siden av andre varianter som Brita, Britt og Berit. Birgitta er svensk form av det opphavlig keltiske navnet Brighid. Det betyr den høye. I Norge er bruken av Bert(h)a og Berte som variant av Birgitte mer sannsynlig enn som variant av det tyske opphavet.

Så populært er Bertha:

168 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Bertha i Norge og andre land:

Berta og Bertha var særlig brukt fram til midt på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Berta var på 76. og Bertha på 36. plass i 25-årsperioden 1875-1899. Når vi slår sammen skrivemåtene, kommer de samlet rundt 26. plass. Begge formene har vært nesten helt ute av bruk siden rundt 1950.

Variantene Berte og Berthe, med -e til slutt, var litt mindre brukt, men var blant annet mye brukt på 1600- og 1700-tallet på Østlandet, før Berta og Bertha kom mye i bruk i store deler av landet. I denne tidlige bruken var det en tydeligere fordeling i landet med Berte på Østlandet, Brita på Vestlandet og Berit i Trøndelag og Nord-Norge.

Ved inngangen til 2019 var det 239 jenter/kvinner med Bertha som første eller eneste fornavn, og 211 Berta.

I 2018 var det færre enn fire og kanskje ingen barn som fikk navnet Bertha i Norge.

I USA var Bertha i topp 1000 fra 1900 til 1985, men navnet har vært ute av listen siden. Tidlig på 1900-tallet var Bertha også blant de 100 mest populære navnene (fram til 1930).

Derfor fungerer Bertha godt nå:

Dersom Berta og Bertha blir brukt på 2000-tallet, er det fordi det er et tradisjonsnavn. Dessuten passer det inn blant trenden med korte navn nå ut over 2000-tallet.

Varianter av Bertha:

Barta, Beret, Berit, Berta, Berte, Bertea, Birgitte, Birta, Birte, Birthe, Brita, Britt

Slik uttales Bertha

BÆRR-ta

BÆRT-a, der RT ofte smelter sammen til én lyd på Østlandet, i Trøndelag og Nordland

Navn i samme sjanger som Bertha

Aagot, Aileen, Aline, Asmund, Bella, Borgar, Cesilie, Danny, Eilin, Ernst, Ethan, Evald, Frid, Gert, Glen, Haavard, Ingmar, Ingvil, Jardar, Jasmine, Kristel, Leonardo, Magna, Marvin, Matheus, Mathilda, Narve, Olena, Otilie, Ragne, Savannah, Sigvald, Solfrid, Troy, Vilhelm, Wencke

Du kjenner Bertha fra:

Barne-tv-serien «Bertha», forfatter Bertha von Suttne, karakteren Bertha Jorkins i «Harry Potter»-universet, karakteren Bertha Mason i romanen «Jane Eyre» av Charlotte Brontë

Relaterte lister:

Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: