Nå var tiden kommet til barnehageoppstart.
Johannes var mer enn klar for å få utfolde seg med andre barn, og vi hadde forberedt han godt for å prøve å unngå redsel og gråt.

Sist oppdatert: 20. august 2008

Jeg leste i Gro Nylanders bok ’Hva nå lille venn’, der hun beskrev at barn ikke har kapasitet til å forstå at ting som er vekke/usynlige fremdeles eksisterer (derav de uendelig morsomme titt-hei lekene). At de faktisk tror at hvis mor/far er vekke så finnes de ikke lenger, for en forferdelig følelse hvis dette stemmer! Det er ikke rart barn gråter og hyler når foreldrene går fra barnehagen med falske smil rundt munnen og gråt i halsen.
Jeg kjente på meg at jeg trodde ikke jeg ville takle det særlig bra hvis han så ordentlig redd og lei seg ut, og ikke bare ’lure mor til å gjøre som jeg vil’ -lei seg ut. Hvordan kunne vi forberede Johannes best mulig for dette som egentlig er en positiv utvikling for han?
Vi startet med å besøke barnehagen utenom åpningstid for å vise han hva ’ barnehage’ er og for å leke i uteområdet, mormor tok han også med i åpningstiden en gang for å hilse på. Vi omtalte alltid barnehagen som ’Johannes sin barnehage’ og brukte dette nye ordet så ofte vi kunne; for en stor og flink barnehage-gutt, sånn skal du gjøre i barnehagen også osv.
Mormor hadde kjøpt en bok om å begynne i barnehage som de allerede hadde lest masse i. Denne lånte vi og leste i før og etter vi besøkte barnehagen. Vi kjøpte ny matboks og drikkeflaske som Johannes fikk velge selv, det ble henholdsvis Cars og Postmann Pat…
 
Vi pakket sekken hans sammen og vi var nede fredagen i forveien for å hilse på alle en stund, før helgen ble brukt til å prate om det som skulle skje. Vi snakket om at Johannes skulle være der uten oss og leke med ungene mens mor og far var på jobb.
Dagen opprant og mor og sønn trasket spente av sted for å leke i barnehagen i to timer, alt gikk bra og når vi skulle hjem var det til protester fra Lillemann, han ville være der lenger. Neste dag skulle far og sønn i ilden og de neste dagene økte vi på i antall timer og tid alene for Johannes.
 
Alt gikk strålende, selv om det nok var mange nye inntrykk for en liten tass. Det ser faktisk ut som han setter pris på friheten og nyter å ha noe som er bare hans. De ansatte beroliger oss med at det har ikke vært noen problemer for han og at han ser ut til å tilpasse seg uten problemer.
Jeg ser at han spiser mindre i barnehagen, der det er rutiner for hva de spiser og når de spiser, som ikke nødvendigvis er det samme som han er vant med. Det må nok kjøres inn etter hvert, men vi er nervøse for at han skal begynne å tulle med maten nå når han endelig har fått matlyst. Men personalet har nå blitt informert om at han krever litt ekstra akkurat nå og er villige til å hjelpe, så går det seg vel til.
Det er herlig å tenke på at han sover så godt sammen med de andre små, på rekke og rad i hver sin sprinkelseng. At han våkner sammen med andre og er ferdig oppladet til mer leking. Det skal sies at han er helt usannsynlig trøtt når han kommer hjem, mett av alle oplevelsene.
 
Vi får håpe at det fortsetter i samme sjanger når vi kommer tilbake fra ferie. For ja, nå skal vi ha siste del av ferien vår med to uker på Spanias solkyst. Vi ba om å begynne i barnehagen en uke tidlig i for å få to uker tilvenning før vi vender nesen sydover. Nå som vi er midtveis i den andre uken er jeg glad for det.
Vi har allerede hatt to uker ferie tidligere, men storparten av denne ble brukt til å pusse opp badet som er revet helt til skjellet og bygget opp igjen.
 
Vi har jobbet litt sammen med Johannes og mens han har hatt hvilen sin, og ut i de små timer når han var i seng. Heldigvis synes han at verktøy er det mest spennende i verden og heldigvis har han godt sovehjerte for hans rom er vegg i vegg med badet. Når vi gjorde de mest bråkete oppgavene så sov han i kjelleren og så bar vi han opp når vi var ferdig for dagen. Nå et vi så godt som ferdig og er strålende fornøyd og veldig stolte. Johannes vil vise fram til badet til alle som er på besøk, det er hans bad…
 
Johannes fikk prøvd seg som ’bror’ to dager i ferien da vi passet datteren til et vennepar. De to gjorde alt sammen og trivdes godt med å ha en på samme alder rundt seg. Vi fikk prøvd oss som ’tvilling’-foreldre, noe som gikk greit, men nå skal det sies at vi var to voksne og vi var ute nesten hele tiden og da er alt lettere. Den ene dagen var vi på hytta og lekte og den andre dagen hadde vi besøk av andre foreldre og barn til lek og frukt i hagen. Det er alltid koselig å se Johannes sammen med andre barn, selv om de hadde vidt forskjellige interesser. Drill vs bamse og vannkanne vs bok liksom.
 
Vi hadde en liten uke på hytta sammen med familiene i overgangen til ferien, vi pendlet i begynnelsen. Det var egentlig en todagers tur som bare trakk ut og trakk ut ettersom været bare ble bedre og bedre. Vi har badet masse med Johannes, både i sjøen og i bassenget som på det meste viste henholdsvis 22 og 28 grader. Deilig! Vi har plukket bær og skjell, lekt, lest og vært på båttur.
 
Lillemannen vår har nå sovet rundt i snart to måneder og han spiser godt. Han har holdt seg frisk selv om både han og mor har hanglet litt den siste uken, men det er vel typisk for sesongen og likt for alle. Han snakker masse, men mest på sitt eget lille språk. Han sier ise (is) og æsj, æsj. Han sier far helt tydelig, men vil ikke si mor enda. Det går i babbel og jabb, men han skjønner alt vi sier så det gjør alt så mye lettere.
 
Han er fremdeles et bøllefrø, og nå ser vi at det har blitt veldig gjennomtenkte røverstreker, ikke bare tilfeldige. Han kan for eksempel smile mens han truer med å hive vann ut av badekaret, før han faktisk gjør det når vi er for langt vekke til å stoppe han, eller har ryggen til. Seierslatteren etterfølges av et tydelig ’oi’.
 
Nå skal vi pakke til tur, det er mye rart man skal ha med når en to-åring er med, og så går turen til leilighet i sydens varme, med basseng utforbi og stranden noen minutter unna.
Reisebrev følger!
 
Ha en flott august!
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNår tårer overkjører morslykken
Neste artikkelGutt eller jente – dette sier stjernene
DEL