BabyKostholdLiker ikke barnet maten? Prøv igjen!

Liker ikke barnet maten? Prøv igjen!

Blogg: Ernæringsfysiolog Kristine Skjøthaug 4536
Flere studier bekrefter at det er lurt å prøve mat mange ganger. Små barn, opp til tre år, må smake mat fem til ti ganger for å venne seg til den. Det som er interessant er at det blir verre. Tre til fireåringen må prøve maten femten ganger før de lærer seg å like den.

Når du har en baby i heimen som er midt i tilvenningen til fast føde, har du fri tilgang til nydelige og sjarmerende grimaser som kan trylle frem smilet og latteren selv hos en utslitt forelder som overlever på alt for lite søvn.

Jeg har ikke fri tilgang til babygrimaser lenger, og må ty til YouTube videoer for å kose meg med babyer som smaker på sitron. Og barna mine er så store at skulle de finne på å lage sånne grimaser når de smaker på mat, så er det hverken nydelig eller sjarmerende lenger.

Fra forutsigbar melk til et hav av nye smaker

Overgangen fra en ensidig diett bestående av melk og melk, til en variert og spennende diett er en stor endring. I hele sitt liv har babyen vært relativt trygg på hva et måltid ville innebære. Det vil bli tema over melk, smaksatt av det mamma spiste eller variasjoner i merker av morsmelk. Ikke de store og sjokkerende endringene fra dag til dag. Men, når babyen begynner å spise mat kan de aldri være trygge på hva som kommer på skjea. Alle smaker er nye.

Noen smaker og konsistenser treffer umiddelbart, og det oppstår kjærlighet ved første smak. Andre smaker eller konsistenser vekker avsky. Den umiddelbare og ufiltrerte tilbakemeldingen pakkes ikke inn i høflighet. Reaksjonen som sprer seg i ansiktet er førsteinntrykket. Banan er en sånn elsk/hat-mat for babyer. Smaken er midt i blinken, men konsistensen kan for noen være litt krevende. Klissete og seig, men deilig søt. Det er til å bli forvirret av.

Et førsteinntrykk er alltid vanskelig å snu, men det er mulig. Forskere på Harvard mener at du må prøve åtte ganger for å endre førsteinntrykket du har fått av et menneske. Når det gjelder babyer og mat, er mye som tyder på at det er samme reglene som gjelder.

Baby spiser grønnsaksmos

Konkluderer vi for fort på barnas vegne?

I undersøkelser svarer 85% av foreldre at babyen ikke liker en eller flere grønnsaker, og av disse svarer:


  • 6% at de avgjør umiddelbart om babyen liker maten

  • 33% avgjør etter to måltider

  • 57% avgjør etter tre til fire måltider

  • 4% fortsetter å prøve flere måltider


Forskning har vist at de siste fire prosentene som prøver flere enn fire måltider før de avgjør om babyen liker maten, gjør et godt valg. Ved første øyekast skulle en kanskje tro at dette er de distre foreldrene. De som ikke husker helt hva babyen liker og ikke liker. Det kan godt hende at noen av disse foreldrene er distre, men det er også de lureste. Når babyer på omtrent syv måneder får en grønnsaksmos de ikke liker i åtte dager vil tilslutt 70% av babyene spise og like maten. Ni måneder etterpå liker de det fortsatt.


Det krever litt av deg nå – men er verdt det

Det er utrolig lett å velge favorittmaten. Det er så trygt. Da vet vi at de spiser. Og uten mat og drikke duger helten ikke. Når det er snakk om babyer så er kanskje helten som ikke duger foreldrene, for uten mat på dagen må det bli spising på natten – og det å åpne for nattespising står ikke øverst på ønskelista for de fleste, særlig ikke om dere har klart å slutte med det.

På lang sikt vil det være en stor fordel å klare å tilby nye smaker, kanskje spesielt de som vekker avsky i første møte. Mange av de sunneste matvarene våre utfordrer babyganene. Bitre, grønne grønnsaker smaker noe helt annet enn melk. Det er naturlig at det må øves på å like det, men det er verdt det! Når babyen skal lære å spise har du en fantastisk mulighet til å påvirke preferanser for mat seinere i livet.

Se for deg at du har en femåring, for ikke å snakke om en åtteåring, som liker grønnsaker. Et barn som gjerne spiser grønnsakene sine til middag, og som synes at det mangler noe når det ikke er grønnsaker i matpakka. Kos deg med grimasene som utilslørt brer seg over ansiktet til din unge lovende. Det er bedre med grønnsaksgrimaser nå, enn når de blir eldre.

Kilde:

Food quality and preference

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: