Det er noen dager i året hvor de aller fleste kommende foreldre ikke ønsker at babyen skal komme til verden, og julaften og nyttårsaften er kanskje på toppen av ønskelisten over dager de IKKE vil føde.

Sist oppdatert: 11. desember 2017

Men rundt omkring i hele Norge er det like mange kvinner med termin på disse merkedagene som alle andre dager i året. Er du en av disse kvinnene kan det gjerne være godt å vite at det mindre enn 5 prosent som faktisk føder på denne litt magiske termindagen.

Lager julestemning på føden

Der jeg jobber inntar julestemningen avdelingen i starten av desember. Esken med julepynt finnes frem og det er spesielt én barnepleier som pleier å være ganske dedikert når det kommer til å pynte til jul. Som dere kanskje ser på bildene er det både nisser, julelys og adventskalender.

Nærmere jul kommer også juletreet på plass, og på vaktrommet henges alle julekortene opp. Det syns jeg alltid er utrolig koselig; mange, mange julekort – ofte med bilder av kollegers barn og familie. Det er nesten som om du noen ganger kan glemme at dine kolleger også har et sivilt liv utenom jordmorrollen og uten den hvite uniformen, som vi ellers alltid ser hverandre i når vi er sammen på jobb.

Les også: Rier – hvordan kjennes de egentlig ut?

På advendtssøndagene tenner vi lys i advendtsstaken, og hvis det er anledning pleier vi å samles til felles søndagsfrokost på vaktrommet. Noen ganger låner vi til og med et stikk-laken som duk så frokostbordet blir litt mer fint pyntet.

I desember har vi også en grøtdag hvor alle ansatte på jobb kan spise skikkelig god risengrynsgrøt. Alle slike samlende tradisjoner er definitivt med på å gjøre desember litt spesiell. Av og til er det også noen som har bakt og tar med lussekatter på luciadagen og så har vi enda en anledning til å samles og kose oss.

Les også: Hvordan være hjemme med rier?

Ofte litt roligere i julen

Når alt dette er sagt, så vet vi faktisk aldri om vi klarer å få til en hyggestund når vi møter på jobb. For selv om min erfaring tilsier at det ofte kan være litt roligere enn vanlig på selve julaften, så har vi også opplevd veldig travle vakter den dagen. Så på den måten er julaften sånn sett som alle andre vakter; du vet aldri helt hvordan vakten blir før den er ferdig.

Les også: Hvordan bør jordmors rolle være under fødselen?

Fødselen går sin gang uansett

På én måte er det ganske kontrastfullt å jobbe når det er julehøytid. I avdelingen og på sykehuset ellers både ser og kjenner du at det er en spesiell tid med pynt og musikk og på en måte en litt dempet julestemning. Men inne på fødestuen foregår fødselen likevel som den alltid gjør; ri for ri og bit for bit jobber fødekvinnen seg gjennom den store fødejobben – etter hvert uten tanke for om det er julaften eller nyttårsaften.

Og det er så fint å oppleve dette, at når fødselen først er godt i gang, så finner fødekvinnen sitt fokus uansett hvilken dag i året det måtte være.

Les også: Det vidunderlige nyfødte barnet

Bloggen publiseres i samarbeid med Mamastork

Hva synes du om artikkelen?