JulKan babyen smake på julematen?

Kan babyen smake på julematen?

Skal babyen få samme mat som ellers i jula, eller skal den få smake litt på julematen? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ernæringsfysiolog Kristine Skjøthaug 21630
Snart er det jul. Den deilige tiden der vi samler oss rundt måltider, småkaker og eksotisk frukt. Hva er det greit at babyen smaker på, og hva er det lurt å være forsiktig med? Her er den store julematguiden for babyforeldre.

Et godt utgangspunkt til babyer og julemat er «alt med måte». Babyer er minimennesker, som før eller senere skal spise det samme som oss andre. Når det er sagt så er de mini, som betyr at det vi større ikke skal ha så mye av er det enda viktigere at miniene får minimalt av. Vi voksne vet at for mye fett, sukker og salt ikke er så bra for oss. Det gjelder også for babyer. Likevel, en smak av julemat ødelegger ikke de gode matvanene du har gitt babyen din. Det er flest hverdager og jul bare en gang i året.

Appelsin og klementin

Det er mye julestemning i lukten av en appelsin som skrelles, og det er lett å forstå at de gule runde fruktene trigger nysgjerrigheten til de små. Du kan trygt gi en liten smak av både appelsin og klementin til babyen. Sitrusfrukt er veldig syrlig, og derfor tøft for magen. Som med all mat som prøves for første gang er det derfor fornuftig å begynne med små mengder.

Appelsin var noe av det første mine barn smakte på, før de egentlig var klar for å spise mat. Vi spiste ofte appelsin, og da ble det til at de små fikk suge litt på en appelsinbåt som vi holdt. De første gangene reagerte de gjerne med gysninger, men også nysgjerrighet. De ville prøve igjen. Jeg husker at de ble litt røde i huden etter å ha prøvd appelsin. Sitrusfrukter, som klementin og appelsin, kan gi et helt ufarlig utslett rundt munnen hos noen små. Dette betyr ikke at babyen er allergisk, men er en reaksjon på syren i frukten. Spiser de små for mye kan det også gi bleieutslett. Så for sitrusfrukter – smak litt, men ikke for mye.

Dessert og småkaker

Mange desserter som serveres i jula er melkebaserte, som riskrem, multekrem og karamellpudding. Kumelk er en av de få matvarene det er viktig å vente med. Når babyen er mer enn ti måneder kan kumelk brukes i matlaging, før den tid kan det være greit å finne noen alternativer til de melkebaserte dessertene.

Sviskegrøt er en tradisjonsrik dessert, som jeg mistenker ikke er på trendtoppen om dagen. Med tanke på hvor effektivt svisker er for fordøyelsen er det synd at vi ikke serverer det så mye lenger. Alle burde tatt seg en porsjon sviskegrøt i jula. Babyen kan gjerne få en usukret variant, det er allerede godt med naturlig sukker i sviskene – og babyer under ti måneder står over fløten.

Sukker er gjerne noe av det som gjør en dessert til dessert, og som skiller småkaker fra andre kjeks. Mange er veldig opptatt av at babyen ikke skal spise tilsatt sukker. Jeg var over middels opptatt av det med min eldste datter. Etter hvert som jeg fikk flere barn, og hadde vært mamma i litt flere år, så erfarte jeg at det er utrolig mange hverdager der du kan gjøre alt det riktige. Gjerne for både babyen og resten av familien.

I høytider og andre anledninger så kan det være meningsfylt å få lov å være en del av felleskapet. Måltider handler om mer enn næring, og særlig babyer som nærmer seg ett år er oppmerksomme på fellesskapet og vil sette pris på å få delta. Jeg landet på at det å få ta del i fellesskapet og feiringen uten spesielle tilpasninger var viktigere enn å unngå sukker helt. Det er tre røde juledager, to nyttårsdager og så kommer sukkerfrie hverdager i fleng.


Julemiddagen

Ribbe, pinnekjøtt, kalkun og for noen torsk? Middag i jula kan være kraftig kost, og som ellers i året er det lurt å ta høyde for at en babymage ikke har samme rutinen som voksne til å håndtere store mengder julemat.

Pinnekjøtt er særlig salt, og babyer skal være ekstra forsiktige med salt. I 100 gram pinnekjøtt er det, ifølge Matvaretabellen, 3,7 gram salt. Det er altså mer salt i 100 gram pinnekjøtt enn anbefalt saltmengde per døgn for voksne, og jeg tror mange langer innpå noe mer enn 100 gram kjøtt til julemiddagen. Babyer tåler inntil 2,2 gram salt i døgnet, men vil kanskje ikke spise så mye som 100 gram? Her er det mengden som avgjør. La gjerne babyen smake, men fyll på med potet og gulrot så det blir et ordentlig måltid.

Ribbe kan også babyen få smake. Skjær gjerne ut et kjøttstykke uten svor, og velg en bit uten de store mengdene krydder. Bland med potet og grønnsaker. Saus kan inneholde mye salt, og babyen får allerede en smaksopplevelse av ribben. Sausen kan byttes med en klatt usaltet smør. Dersom du lager sausen selv fra bunnen kan du ta av en liten øse saus til babyen før du tilsetter salt eller buljong.

Kalkun er den mest babyvennlige julemiddagen. Kjøttet er mildt og lett for små mager å fordøye. Kjøttet kan kombineres med ulikt tilbehør, og har du rester kan dette gjerne fryses ned i porsjoner til babyen senere.

Torsk er i seg selv også veldig babyvennlig, men den blir ofte trukket i svært salt vann og tar da med seg en god del salt til tallerken. Her kan det være aktuelt å trekke et stykke fisk til babyen i en gryte ved siden av, så får babyen også smake mat som ser akkurat lik ut.


Litt av alt

Babyen kan få smake på det meste, både de på seks måneder og de som er eldre. De minste smaker mindre enn de som er eldre, og alle i familien har godt av å huske på at julemat inntas best med måte.

Selv om babyen i utgangspunktet kan få alt, er det noen huskeregler som også gjelder i jula;

- unngå mat med kumelk før de blir ti måneder

- vær oppmerksom på salt i maten

- babyer under ett år skal ikke ha honning

- mat som gir voksne litt problemer med fordøyelsen, vil mest sannsynlig gi babyen litt større problemer.

Og et siste tips; et smørøye og et dryss med kanel over vanlig babygrøt gir den en juleoppdatering som kamuflerer at babyen ikke får risgrøt.

God jul!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: