BloggAmmehjelperbloggenAmming, bading og soling

Amming, bading og soling

Babyer bør ikke utsettes for direkte sollys. Finn deg en plass i skyggen når du skal amme barnet. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 37622
Endelig er sommeren her. Men hvordan er det å kombinere sommer, sol og bading med amming? Ammehjelper Tonje gir deg nyttige råd.

Ja, så er det tiden for sommer og sol! Deilige tider i møte med lettkledde mødre og barn. Allerede har kanskje våren gitt flere deilige solfylte dager med såpass god varme at man har solt seg litt på puppene også.

Toppløs soling og solarium
Mange lurer på om det går an å kombinere soling og amming. Da vil jeg kanskje begynne med å si at med mindre babyen ligger i stekende sol og blir ammet (eller i et solarium for den del), så er det ingenting i veien for å amme utendørs på sommeren. Når du skal amme, så trekk inn i skyggen hvor det er trygt for den lille å bli ammet. Spedbarn skal ikke ligge i direkte sollys. Litt større barn som har begynt å bevege seg utenfor skyggegrensen skal ikke eksponeres for sol uten bekledning, og høy faktor på solutsatt hud. Solen kan bidra til både overoppheting, forbrenning og dehydrering. Under amming bør barn i alle aldre få ligge solfritt. En liten pause i solingen er godt for mor også.

Noen lurer også på om toppløs soling og solarium kan være uheldig for den ammende. Man skal selvsagt alltid være nøye med forbehold også for egen del når man ligger i sola og/eller soler seg toppløs. Solkrem! Vi har en sterk sol over oss som kan gi svært så uheldige konsekvenser, som i værste fall føflekk- og hudkreft. Følg anbefalinger for soling i både solarium og naturlig sol fra Kreftforeningen.

Dagens lille preken.

Viktige D-vitaminer
Når det er sagt, så kan solen også medføre noe positivt. Da tenker jeg ikke bare på at man blir brun og fin, men man får også større tilførsel av D-vitamin naturlig i kroppen. Vi som bor her i Norden har mindre av dette om vinteren, men kan på sommeren faktisk oppnå såpass gode nivåer av D-vitamin at brystmelken også inneholder nok til å komme babyen til gode. Er du riktig interessert i denne forskningen, kan du lese mer om det på Kellymom.

Får babyen i seg solkremen fra puppene?

Når det gjelder solkrem på puppene, så kan det som med alt annet finnes overfølsomhet for innholdet hos de små. Selv tåler jeg svært dårlig å få rester av solkrem i øynene. Og et barn som ligger ved brystet tar også ofte på brystet mens det dier. Og da er det fort gjort å gni det i øynene etterpå.

Hvor mye babyen får i munnen, og om det i såfall kan være skadelig for babyen er uvisst, da det finnes utallige typer solkrem der ute og at det er vanskelig å forske på eventuell påvirkning på barnet. Solkremer er ikke regnet som en risiko med hensyn til påvirkning på selve morsmelken, men det kan være lurt å sørge for at babyen ikke får i seg solkrem ved amming med tanke på overfølsomhet for innholdet og at det ikke skal gi ubehagelig smak. Ha gjerne med uparfymerte våtservietter til å tørke brystet med før du legger til, eller vaske bort med rent vann. Det aller sikreste er jo å ha en bh på, så du slipper å smøre.

Brystbetennelse av bading?

Noen bekymrer seg også for bading og brystbetennelse. Vanligvis kan du bade med liv og lyst hele sommeren selv om du ammer. Det kalde vannet mot brystet gjør ingen skade der og da. Men det er lurt å ikke gå rundt med våt og kald bikinitopp på brystene etter bading. Ha en tørr bh klar, eller ta av den våte, tørk deg og varm deg i solen.

Pass deg for kald sur vind nå i overgangen vår/sommer, man kan lett bli lurt av varm sol mot huden, og kjenner ikke at brystene blir kalde for eksempel på sidene. Å gå lenge med kalde bryst kan bidra til at det lettere kan bli tette melkeganger. Brystbetennelse kan oppstå når melkeganger er tette over tid, og av bakterier. Har du sår på brystknoppene så, vær nøye med hygiene.

Sår på brystknoppen og bading

Å bade i saltvann høres jo ut som en god idé, men det er viktig å vite at det kan også være uheldige bakterier der. Fysiologisk saltvann til sårrensing og saltvann på badestranden er ikke det samme, og vi har ikke sikre kilder på hvilken effekt det kan ha å bade i sjøen. Så har du åpne sår på brystknoppene kan det være en ide å vente med bading til det har grodd for å være på den sikre siden.

Dette gjelder også særlig dersom det er snakk om bading i klorvann. Selv om klor er bakteriedrepende i seg selv gjør det ikke vannet sterilt, og med mange badende i samme basseng er faren ekstra stor for at du kan få bakterier i sår. Når det gjelder klorbading generelt bør du alltid dusje deg godt etter hver bading før amming. Noen føler at huden tørker lettere ut ved mye bading i klor.

Åpne sår på brystknoppene bør holdes «fuktige» i form av lanolinholdig salve som mykgjør, lar såret gro fint innenifra og samtidig lager en barriere som hindrer bakterier å komme inn. Husk hygiene! Rene hender, og ingen direktekontakt mellom brystknopp-hender-salve. Da vil man kunne føre bakterier att og frem. Bruk en ny q-tips når du tar salve fra tuben. En liten digresjon, men kunne ikke unngå å nevne det.

Husk å drikke nok

Melkeproduksjon og utdrivning i forhold til soling og bading på sommeren innebærer de samme forhåndsregler som gjelder ellers. Sørg for å ha med nok drikke på stranden. Drikk når du er tørst, og det er som regel oftere i varmen. Og la barnet få die når barnet vil det, som i varmen ikke unaturlig også bli hyppigere – selv i skyggen.

Kulde kan påvirke utdrivningen

Utdrivningen av melken fra brystet påvirkes av stresshormoner, så dersom du for eksempel bader i svært kaldt vann, kan kroppen din gå inn i en stressmodus rett etterpå. Det kan gjøre at utdrivningen ikke vil starte opp skikkelig før du igjen har fått varmen i deg og kroppen er avslappet. Når du skal amme, så finn deg en god ammestilling på et sted innenfor komfortsonen din. Noen ganger trenger både mor og barn å bare få litt ro fra omverdenen, om det så er under en parasoll med et lett teppe rundt seg.

Så kos deg i varmen med bading og sol – og ta de nødvendige hensyn der det trengs.


Solklem fra ammehjelper Tonje



Bloggen publiseres i samarbeid med Ammehjelpen


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: