BloggGjestebloggerMorgenstress? Senk forventningene til deg selv og barna

Morgenstress? Senk forventningene til deg selv og barna

Det er viktig for deg å komme tidsnok på jobb, men det er ikke viktig for barna. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Marthe Telneset, psykolog og forfatter av boken “Mamma med god samvittighet - psykologens 7 grep til mindre hverdagsstress" 1034 Sist oppdatert 19.09.22
Opplever du at morgenen er en stor kilde til stress? Det viktigste du kan gjøre, er å senke forventningene litt, både til deg selv og barna.

Morgenen er den tiden på døgnet som mange foreldre synes er mest stressende, og hvor det noen ganger kan gå en kule varmt. Vi har kanskje vært våkne med barn på natta og er slitne selv, samtidig som vi skal komme oss ut av huset til riktig tid, og skape en hyggelig start på dagen for alle sammen. Vi har store forventninger til oss selv, og kan lett få dårlig samvittighet dersom alt ikke går helt etter planen. Da kan det være lurt å senke forventningene litt, både til deg selv og barna.

Senk forventningene til barna

Kjenner du at hodet koker når barna drar ut tiden eller stritter imot på morgenen? Da bør du minne deg selv på at barna gjør så godt de kan ut fra de forutsetningene de har.

Det er viktig for deg å komme tidsnok på jobb, men det er ikke viktig for barna. For dem er det viktigere å finne det riktige skjørtet, bygge videre på togbanen eller se ferdig den filmen på NRK Super.

Det blir en kollisjon mellom det barnet vil, og det du trenger at det gjør. Hvis du klarer å tenke at barnet har andre prioriteringer enn deg, vil det kunne føles lettere å stå i situasjonen uten å bli irritert eller stressa.

Og senk forventningene til deg selv

Foreldre har ofte høye forventninger til seg selv. Om hvordan de skal og bør håndtere enhver situasjon, uavhengig av hvor godt de har sovet, eller arbeidsbyrden som venter på jobb. Det er lett å strebe etter perfeksjon, og glemme av at vi også bare er mennesker som påvirkes av alle kravene rundt oss.

Når vi selv er slitne, har sovet dårlig, hverdagen går i ett uten pauser, eller vi føler oss overveldet, går stresstoleransen vår ned, og vi reagerer lettere med irritasjon og sterke følelser. I slike situasjoner kan det være lurt å forebygge litt ved å senke kravene til deg selv, og ved å huske å ta vare på deg selv også.

Kanskje trenger du ikke tømme oppvaskmaskinen på morgenen, eller du kan se mellom fingrene på at barna spiser frokost foran barne-tv`n? Eller kanskje du skal bli litt rausere med deg selv når du glemte å sende med sitteunderlaget på turdagen, eller vannflasken til poden ble igjen hjemme. Alle glemmer, alle gjør feil, det er menneskelig.


Ta venninne-testen

Ofte er vi mindre rause med oss selv enn vi er med andre. Et godt verktøy er derfor å ta venninne-testen når selvkritikken eller den dårlige samvittigheten kommer snikende.

Spør deg selv: Hva ville jeg sagt til en god venninne i denne situasjonen? Ville jeg hamret løs på henne og fortalt henne at hun var en dårlig forelder? Hadde jeg hatt de samme forventningene til henne som meg selv?

Ofte er det lettere å se situasjonen mer “utenifra” når vi ser for oss noen andre som hovedperson i stedet for oss selv. Vi klarer å se alt som påvirker, alle kravene, stresset, og ikke minst de gode intensjonene og innsatsen som ligger under, selv om resultatet ikke alltid blir helt slik vi ønsker.

Når du behandler deg selv med større raushet, senker forventningene litt og tar bedre vare på deg selv, vil du også få en høyere toleranse for morgenstresset.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: