Jenta mi er tre måneder gammel, og vi har vært på tremånederskontroll på helsestasjonen. Det var tid for vaksinasjoner, og jeg var utrolig nervøs. Jeg har vært usikker på hva jeg syns og mener om vaksinasjoner generelt i mange år, og har enda ikke helt bestemt meg.

Sist oppdatert: 10. juli 2013

Da jeg bodde i USA var jeg nødt til å ta noen vaksiner for å få oppholdstillatelse, og jeg ble trøtt og sliten og fikk problemer med konsentrasjonen i flere måneder etterpå. Det kan selvsagt ha vært en tilfeldighet, men i en periode var jeg helt imot å vaksinere. Så fikk jeg barn selv.

Allerede da jeg ble gravid, begynte jeg å tenke på hvor jeg stod i forhold til barnevaksinasjonsprogrammet. Jeg som hadde vært så bestemt på at man bør tukle minst mulig med menneskekroppen, spesielt når det gjelder barn, ble plutselig usikker. Jeg kjente at jeg visste for lite til å ta en så alvorlig avgjørelse, og prøvde å finne mer informasjon, hovedsakelig på internett. Det har vært forholdsvis lett, og på Folkehelseinstituttets nettsider er det en grei oversikt.

Les også:

Vaksine eller ikke?

Vaksinere bort omgangssyken?

Flere får kikhoste

Hva er sant?
Det er når man begynner å lete etter argumenter for og imot at man får problemer. På nettet er det enorme mengder artikler, dokumentarer og historier om hvordan vaksiner er årsaken til alt fra autisme til allergier, og like mye om hvordan de artiklene, dokumentarene og historiene bare er konspirasjonsteorier basert på falske forskningsrapporter. Begge sider angriper hverandre og anklager hverandre for å være løgnere, og det er umulig for noen på utsiden å vite hva som er sant.

Etter at minien ble født har jeg forsøkt å spørre helsepersonell om saken, men det har heller ikke vært noe særlig til hjelp. De fleste ramser bare opp de samme grunnene til å vaksinere som man kan lese om overalt; at man har et ansvar ovenfor samfunnet, at sykdommene man vaksinerer mot er potensielt dødelige og at det er veldig få som opplever sterke bivirkninger. Den siste gangen jeg spurte en lege og fikk dette svaret hadde jeg lyst til å skrike at jeg driter fullstendig i hva som er best for samfunnet, det jeg spurte om var hva som er best for jenta mi! Siden den gang har Kevin og jeg diskutert det fram og tilbake i det uendelige, og det var ikke før i forrige uke at vi endelig bestemte oss.

– Paracet og temperaturmåler som vi fikk anbefalt å ha hjemme i tilfelle hun skulle få noen bivirkninger.Ble vaksine – denne gangen
Vi valgte å vaksinere. Denne gangen. Hun fikk en kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og Hib-infeksjon og en pneumokokkvaksine. Ved fem og tolv måneder får de påfyll av de samme vaksinene, så vi trenger ikke å vurdere om vi vil gi henne flere typer vaksiner før hun er femten måneder og skal ha MMR-vaksine. Da må vi diskutere det enda en gang.

Mens jeg har prøvd å bestemme meg, har jeg oppdaget at vaksinasjoner er et følsomt tema for mange. Noen har rett og slett blitt sinte på meg for at jeg i det hele tatt har vurdert å ikke vaksinere barnet mitt. Slike reaksjoner gjør det ekstra vanskelig, syns jeg. Heldigvis har jeg folk rundt meg som har tenkt de samme tankene, og som forstår hva jeg er redd for.

Les også:

Er dette bra da?

Febernedsettende gjør ikke barn fortere friske

Til alle mødre – du er en god mamma!

Redselen
Helsesøster spurte hvorfor jeg var så nervøs for vaksinene, og da jeg skulle svare trillet tårene. Svaret er at jeg er nervøs fordi jenta mi er perfekt. Helt perfekt slik hun er nå. Hun er en frisk, rolig og glad baby, fullstendig harmonisk og i balanse. Tenk om jeg ødelegger det! Tenk om jeg velger feil, og så skjer det noe med henne. Det er min plikt som mamma å beskytte barnet mitt, og for å gjøre det må jeg ta informerte valg. Eller så informerte valg som mulig, i alle fall.

Jeg må innrømme at jeg, etter å ha fulgt vaksinasjonsdebatten i mange år, ikke har blitt noe særlig klokere. Til slutt valgte vi å følge de anbefalingene som blir gitt, rett og slett fordi det føltes tryggest. Jeg håper av hele mitt hjerte at jeg har valgt rett.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelIkea med små barn
Neste artikkelTomme trampoline-trusler
DEL