Jeg har aldri forstått hvorfor så mange (ja, jeg har sett det mange ganger!) synes det er uproblematisk å plassere ungene i handlevogna der matvarene skal legges. Barn har ikke noe i handlevogner å gjøre!

Sist oppdatert: 11. oktober 2013

Vil du stå i vogna?, spør moren og smiler til barnet på ca 1 1/2 år mens hun kaster et blikk på handlelisten. Barnet rister på hodet og peker mot frukten hun ser. Jeg slipper pusten lettet ut.

Les mer: Viktig å kunne si «nei»
                – Foreldre uten grenser kan skade barna

Barn har ikke noe i handlevogner å gjøre! Jeg vil skrike det ut, jeg vil kjefte ut hun som synes det er helt greit at små spor av hundebæsjen barnet tråkket i for to timer siden blir klint utover vognen jeg skal legge mine matvarer i. Jeg vil være så klar og tydelig at det aldri – ALDRI – gjentar seg det spørsmålet!

Hvorfor ser ikke småbarns-omsorgspersoner forskjell på leker og handlevogner? Hvorfor er de så intenst uhygieniske og synes det er helt greit å skitne til det vi legger maten vår i? For min del får folk gjøre hva de vil i sine egne hjem. La gjerne ungen stå med uteskoene på kjøkkenbenken, det bryr ikke meg, men la være å grise til vognen jeg skal legge maten min i!

Jeg har aldri forstått hvorfor så mange (ja, jeg har sett det mange ganger!) synes det er uproblematisk å plassere ungene i handlevogna der matvarene skal legges. Hvorfor kan ikke barnet gå når det er for stort til å sitte i babysetet? Jeg mener at det virkelig ikke skal bli mitt problem at foreldre ikke klarer å styre barnet sitt på en vanlig handlerunde. Er det ikke det som ligger bak: At det er vanskelig å holde styr på barnet i butikken og forutsigbart når barnet plasseres i handlevognen? Vel, da har den forelderen, eller omsorgspersonen (.. for det er ikke bare foreldre som er så ubevisste), et problem og jeg godtar ikke at det ikke skal bli mitt problem også.

Nemlig!

Les mer: «Jeg vil ha!»
                Oppleves grensesettingen som en krig?

**

Å handle mat etter en lang og strevsom dag med ungene på slep kan blåse ut siste rest av energi for hvem som helst. Det blir heller ikke bedre om ungene er slitne etter en hel dag i barnehagen. Tankene på alt som skal skje de nærmeste timene er langt framme i hodet, delvis dekket av et tynt lag tåke og krydret med et par småfrustrasjoner fra arbeidsdagen. Det er typisk, er det ikke?

Dette kan gjøres for at handling med små barn skal bli overkommelig

– Planlegg handlingen slik at du slipper å dra i matbutikken ofte. I løpet av en uke vil de fleste kunne legge inn en handletur uten barn

– Handle når du er uthvilt og ikke skrubbsulten

– Handle mens barnet er i barnehagen

– Gjør avtale med barnet før handling: Sett deg ned på barnets høyde, snakk rolig og vær tydelig på hva som skal skje og hva du forventer, evt også konsekvensene av å ikke høre på (dersom du av erfaring vet at det er nødvendig)

– Deleger handlingen til den du lever sammen med

– Dersom barnet ikke følger reglene, tar du henne bestemt i hånda og leier gjennom hele handlerunden

– Dersom barnet trasser eller gjør noe du har bestemt at det ikke skal: Gå rett ut av butikken og la handlekurven/-vognen stå igjen. Når dere kommer hjem, eller ut i bilen, forklarer du rolig hvorfor du reagerte som du gjorde

– Dersom dere har avtalt å kjøpe lørdagsgodt: Si at det er det siste som skjer på handleturen og bare dersom barnet hører på deg

Les mer: Hvorfor belønning ikke virker

– For eldre barn kan man gi de små oppdrag slik at de får et medansvar for henting av varer dere trenger. Noen unger blir motivert av å få ansvar

  • Gjør handleturen med barn kort slik at sannsynligheten for at barnet holder ut øker
  • Gi en liten premie for god oppførsel

Bruk rådene dersom de passer din familiesituasjon!

Følg Lammelårtankers egen blogg

Hva synes du om artikkelen?