«Har hun blitt syk, da?» var det mange som spurte da jeg sa at det kom tenner. «Neida», sa jeg. «Frisk som en fisk!» Jeg har lest flere artikler om at feber og forkjølelse absolutt ikke henger sammen med tannfremspring, at det bare er en myte, så jeg regnet ikke med at det skulle bli noen problemer.

Sist oppdatert: 3. mars 2014

En ny tannbørste er på plass.I tannbørstekoppen på badet har det dukket opp en bitteliten rosa tannbørste. Av en eller annen grunn får jeg kriblinger i magen av å se på den. Den minner meg om at vesla ikke er en liten baby lenger. Snart er hun ett år, og om ikke lenge både går og snakker hun. Jeg lurer på hva hun kommer til å si.

Vesla rakk å bli nesten elleve måneder før det kom tenner. Nå stikker det opp to små riskorn i undermunnen, og de skal klinkes mot glass, skrapes mot bordkanten og brukes som overraskelsesmoment mot tær og sarte neser. Det skal tygges, bites og gnages. Og pusses, så klart.

Les også:

10 kjappe om tannfrembrudd

Småbarn kan få hull i tennene!

10 myter om barn og tenner

Tenner og sykdom – bare en myte?
Jeg har lest flere artikler om at feber og forkjølelse absolutt ikke henger sammen med tannfremspring, at det bare er en myte. Men jammen, på dag nummer to kom snørret og feberen. Nå skal det sies at både Kevin og jeg også ble ordentlig forkjølet et par dager etterpå, så det kan godt hende hun hadde blitt syk uansett, men det var et par som fikk slengt inn et «Hva var det jeg sa». Og jeg ble nok litt mer overbevist om at det kan være en sammenheng likevel.

Det morsomste med at det har kommet tenner, er nok selve tannpussen. Vesla elsker å pusse tennene! Det bittebittelille vi har på av tannkrem er visst det beste hun har smakt noen gang, og helst skulle hun vel ha spist rett fra tuben. Hun griper tak i tannbørsten med begge hender og gnager på den, og når vi pusser de små tennene må vi distrahere henne så godt vi kan, ellers kommer vi ikke til. Takk og lov for sangen til Trond Viggo Torgersen, «Puss puss så får du en suss»! Den gjør susen hver gang.

Les også:

Puss, puss så får du en suss...

Hold Karius og Baktus unna!

Tenner og tannhelse – slik steller du barnets tenner

Nye kveldsrutiner
Nå er altså tannpussen en del av både morgen og kveldsrutinene. Enda en ny ting å huske på. Det har ført til at kveldsammingen foregår nede på sofaen, slik at vi får pusset tennene etterpå. Jeg var ikke så glad for at vi skulle endre på kveldsrutinene nå som minien endelig sovner fint selv og sover hele natta, men det gikk helt smertefritt. Faktisk har jeg flere ganger tenkt at vi burde ha gjort det sånn tidligere, for det gjør det mye enklere for Kevin å legge henne. Nå bytter vi på med leggingen, og jeg skal innrømme at det er superdeilig å slenge føttene opp i sofaen og trykke litt på fjernkontrollen mens Kevin tar seg av nattarutinene annenhver kveld.

Nå kommer altså melketennene. Stadig vekk er det noe nytt og spennende. Jeg lurer på hva som skjer neste uke!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJeg får ikke sove!
Neste artikkelNår er barnet for sykt til å være i barnehagen?
DEL