Det krever litt mot å se naboen i øynene når man møter dem ved søppelspannet i pysj klokka to på lørdag ettermiddag, skriver Marte. Her er hennes beste sommertips.

Sist oppdatert: 30. juni 2014

Endelig ferietid! Nå skal vi kose oss sammen med barna våre. Nå skal vi gjøre opp for at vi puttet poden i barnehagen fra han var ett år gammel. For at vi heseblesende kaster ungene inn barnehageporten før klokka åtte om morgenen, og plukker dem opp igjen rett før stengetid. Nå skal vi ha kvalitetstid med barna.

Sommerferien er tiden for å ta knekken på den dårlige samvittigheten. Den som ligger der som en svart sky hele resten av året og forteller oss at vi ikke tilbringer nok tid sammen med barna.

Det er sommer, det er sol, det er ferietid og det er kvalitetstid.  

For egen eller barnas skyld?
For å bøte på denne samvittigheten, underholder vi, legger til rette, organiserer, stimulerer og elsker barna våre pedagogisk riktig i et heseblesende tempo.

Gøy med tiger. Men ikke nødvendig. Og når ungene endelig er i seng, og vi kan slenge oss ned i sofaen med beina på bordet, føles det litt bedre når vi har besøkt en dyrepark, bakt boller, bygd Lego, tatt en sykkeltur, lest to bøker, tegnet en tegning og perlet tre brett, enn om vi hadde ruslet rundt i hagen hele dagen og kastet noen steiner over gjerdet.

Les også:

Fifty shades of chaos

Ti grunner til at barn er kult

Sommerminner

Vi trenger ro!
Vi hører at dagens barn er overstimulerte. Jeg tror ikke det gjelder bare barna. Det er jammen vi voksne og. Foreldre blir slitne av å stimulere ungene og ungene blir slitne av å bli stimulert. Mon tro om ikke hele familien har godt av å skru ned tempoet litt.

Barn trenger ikke bli sysselsatt med oppkonstruerte aktiviteter for å ha det bra. De trenger ikke få organisert lek lagt opp i hendene. Lek der kodene allerede er knekt.

Barn + vann = lykkeTa barna med på husarbeidet!
Det viktigste for barna er å få være sammen med foreldrene sine. Man trenger ikke gjøre alt på barnas bekostning i ferien. La barna tusle etter de voksne. Eller la de få  finne på noe å gjøre selv.

Å få være med far å male huset kan være en stor opplevelse for tiåringen. Mens treåringen helt sikkert synes det er kjempegøy å få holde vannslangen når mor vasker bilen. Og husarbeid kan faktisk bli riktig så gøy hvis man legger inn en runde kaste på stikka med klesklyper under klesvasken. Eller konkurrerer om hvem som samler flest hybelkaniner under rengjøringen.

I tillegg er jeg overbevist om at barn vokser opptil flere mentale år på å få hjelpe til og utføre voksenoppgaver. Det gjør noe med selvfølelsen når man har spylt utemøblene rene, for første gang helt alene.

Mon tro om ikke hele familien har godt av å skru ned tempoet litt.

Les også:

Aldri mer helg uten planer!

Fuck lykke!

Wow, du har store lår!

Øv på å gjøre ingenting
Noen ganger er det også helt greit å ikke gjøre noen verdens ting. Og bare sitte med beina på verandabordet og klø seg i øret.

Det krever litt mot å se naboen i øynene når man møter dem ved søppelspannet i pysj klokka to på lørdag ettermiddag. Når naboen selv står der i full sykkel-uniform og allerede har syklet et par mil med barna. Mens man selv har spist pannekaker til frokost i sofaen og sett på barnefilmer hele formiddagen.

Ja, det krever litt mot, men jammen er det deilig.

God, lat sommer!

Følg Martes egen blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLegen trodde ikke jeg var gravid!
Neste artikkelBabyens første skritt
DEL