Vi voksne, og spesielt foreldre, har et felles ansvar for å være gode forbilder for barna våre og oppføre oss skikkelig på nett. Barna gjør som vi gjør, ikke som vi sier. 

Sist oppdatert: 10. september 2014

«Nei nei. Dette er ikke til deg», sier jeg med munnen full av potetgull. Fireåringen står og hopper ved siden av meg.

«Det er mye usunt fett i potetgull at det rett og slett ikke er bra for deg. Og i hvert fall ikke på en onsdag!» De gule, halvtygde flakene spruter ut av munnen min mens jeg snakker. Jeg stikker den ene hånden med i posen igjen mens jeg holder guttungen unna med den andre.

«Nei, lille venn. Vi spiser ikke potetgull midt i uka. Det er ikke bra!» sier jeg og stapper innpå en ny knasende munnfull. 

Deilig med chips - men egentlig forbudt midt i uken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

 

Les også:
En hyllest til aleneforeldre

Hverdagsnevroser

«Se her. Ta på deg denne», sier jeg og kaster en rosa bukse bort til poden. Han setter seg på sofaen og stikker det ene beinet inn.

«Herregud, rosa på gutter er  homo», sier jeg til mannen som går forbi på vei ut til kjøkkenet. Jeg legger armene i kors og rister på hodet mens jeg ler en liten latter.

«Kom igjen da, vennen. Vi har dårlig tid», sier jeg og klapper i hendene.

Den lille gutten i sofaen trekker beinet ut av buksa. Han vil ikke ha den på seg likevel.

«Klart du skal», sier jeg og setter meg på kne foran sofaen for å hjelpe til.

«Men du sa jo at rosa på gutter er så homo», sier den lille tassen.

«Nei, nei. Alle kan gå i rosa. Både gutter og jenter. Så, på med den».

Les også:
Din lømmel!

Hva jeg sier og hva han hører

Jeg var bare et lite barn!

De fleste av oss ville ikke oppført seg på denne måten ovenfor barna sine. Det strider mot all sunn fornuft.

Men hvorfor synes så mange det er greit å oppføre seg slik når vi er på nett?

Illustrasjonsfoto: ShutterstockVi er alle enig i at digital mobbing er grusomt. Og de fleste av oss lærer barna sine omtrent det samme: Vær grei når du er på nettet. Vis normal høflighet.

Men for oss voksne, gjelder det visst helt andre regler.

Det er selvfølgelig greit å være uenig. Og en god diskusjon på Facebook eller i kommentarfeltet på en nettavis er bare gøy og inspirerende.

Men hvordan kan vi forvente at barna våre skal respektere hverandre og følge god, gammeldags folkeskikk på nett når vi voksne lirer av oss det ene adjektivet styggere enn det andre, latterliggjør folk som ser annerledes ut, kaller hverandre for homo, idiot, knulledokker og andre stygge ord fordi de vi diskuterer med har andre meninger enn oss. Eller bare rett og slett fordi vi ikke «liker trynet» deres.

Jeg vet det har blitt sagt før, men jeg sier det igjen: Vi voksne, og spesielt foreldre, har et felles ansvar for å være gode forbilder for barna våre og oppføre oss skikkelig på nett. Barna gjør som vi gjør, ikke som vi sier. 

Og husk at dersom du er venn med egne eller andres barn på Facebook, får de opp alt du kommenterer når du bruker profilen din. Ikke bare på Facebook, men også på alle andre nettsteder.

Det nytter ikke forklare poden halvhjertet at han må være grei på nett, hvis vi selv spyr ut halvtygd potetgull og annen galle.

Så vær nettgrei, foreldre.

Tenk dere om!

Følg Martes blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEr jeg Yummy nok?
Neste artikkelTre styrtfødsler
DEL