Ingen ting er så rolig som et barn som sover. Les Martes vakre kjærlighetserklæring til sønnen.

Sist oppdatert: 5. september 2014

Du kryper opp i senga mi. Legger deg helt inntil meg. Grynter og smatter litt før du sovner igjen. Jeg aner ikke hvor mye klokka er, men det er helt mørkt.

Jeg legger armen rundt deg og begraver nesa i håret ditt. Det lukter så godt. Det er langt fra nyvasket. Snarere tvert imot. Det lukter både sand, leverpostei og gress. Men det lukter deg.

Les også: 
Kjære treåring

Ti grunner til at barn er kult

 

Du er så fredelig der du ligger. Helt stille. Du er aldri helt stille. Bare når du sover. Det må være godt endelig å få hvile den lille kroppen litt.

Jeg tenker på hvordan du fyker gjennom huset som en virvelvind. Hvordan du er høyt og lavt med sverdene dine. Hvordan du har imaginære sverdkamper mot både Kaptein Sabeltann, Spiderman og Michelangelo i Ninja Turtles.

Rundt i hele huset. Over alt. Plutselig kommer du borti Lillesøsteren din som begynner å grine. Eller du river ned noe. Eller løper i veien for meg når jeg kommer ut fra kjøkkenet med varme middagsgryter i hendene.

Det hender jeg kjefter litt på deg da.

«Ta det nå litt med ro! Kan du ikke bare…ta det litt med ro!»

Men du kan ikke det. Du vil ikke det. Du er ikke en sånn gutt som liker å ta det med ro. Tv er bare kjedelig. Det er spill også. Fem, ti minutter her og der, ja det går greit. Men så må du opp og hoppe litt, eller løpe litt igjen.

Les også:
Lykkelige barn sitter ikke stille

Selvstendige barn

25 ting du aldri får høre fra en treåring

 

Du rykker litt i armen. Rynker på nesa og drar noen lange «Mmmmmmmmmmm»

Jeg lurer på hva du drømmer. Hva drømmer en fireåring om egentlig?

Den lille hånden din ligger slapt på madrassen. Fingrene krummer seg mykt inn mot håndflaten. Jeg legger hånden din i min og stryker deg over håndbaken.

Du er så stille. Jeg hører bare pusten din. Langsomme drag inn og ut. Inn og ut.

Du er aldri stille. Du prater hele tiden. Absolutt hele tiden. Du har så mye å fortelle. Og så uendelig mange spørsmål som du bare  ha svar på med en gang. Skikkelige svar. Det nytter ikke å svare «Fordi det er sånn. Fordi jeg sier det». Du vil så gjerne forstå.

Hvorfor er mormor død? Når kommer hun tilbake? Hva skjer med bæsjen når vi trekker ned i do? Hvor er Lillesøster? Hva er det til middag? Hvorfor er det spagetti til middag? Hvorfor kan jeg ikke få ta med skateboardet inn? Når får jeg skjegg? Hvorfor kan fugler fly?

Noen ganger skulle jeg ønske du kunne være stille bare et lite øyeblikk. Sånn at jeg kan få tenke en tanke eller to sammenhengende.

Men det er så vanskelig, sier du. Det går bare ikke. For hvorfor har vi munn da, hvis vi ikke skal bruke den til noe?

 

Plutselig begynner du å puste litt fortere. Du klemmer om fingeren min som jeg har lagt i hånden din. Det rykker litt i føttene dine.

Så slapper du av igjen. Pusten går igjen langsomt og grepet om fingeren min løsner.

Er du redd? Når du blir redd eller usikker, reagerer du ofte ved å gi meg et par knyttneveslag i låret. Eller ut i løse luften, gjerne sammen med et «Huaaah! Hiaaaah!»

«Slutt med det der. Ikke slå», formaner jeg.

Men du klarer ikke slutte med det der. For det er sånn du reagerer når du blir engstelig. Det bobler sånn i magen. Og så sprer det seg ut gjennom armer og bein som en rakett. Og opp gjennom halsen og ut av munnen i høye rop.

Jeg drar deg tett inntil meg og holder rundt deg. Lukker øynene, kysser deg i håret og stryker pekefingeren over øreflippen din.

Du er perfekt!

Du er akkurat sånn du skal være. Fordi du er deg. Jeg skal ikke sammenlikne deg med andre. Hva folk som ikke kjenner deg måtte mene og tro om deg er meg revnende likegyldig. Jeg ville ikke byttet ut noen av sidene dine for alt i verden. For du er helt perfekt akkurat sånn du er.

Jeg er så utrolig glad for at jeg får være mammaen din.

Og tenk, at akkurat du ble min!

 

Først når du sover er du min,
dagene flyr og gjør som de vil,
jeg bøyer meg over og snuser deg inn.

Fra «Når du sover» av CC Cowboys

Følg Martes egen blogg Casakaos.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelStorforbruker av glidemiddel
Neste artikkelMulig å forhindre at barnehagebarn blir syke?
DEL