Jeg elsker den lille hunden min og jeg ville aldri vært for uten. Derfor er jeg litt sjokkert over alle spørsmålene jeg får om jeg skal jeg kvitte meg med hunden nå som vi venter barn!

Sist oppdatert: 6. mai 2015

For snart tre år siden fikk jeg hund. Verdens fineste lille pelsdott som har gjort livet mitt bedre. Å ha hund har bare vært positivt. Hun får meg ut på tur tre ganger om dagen, jeg får nyte frisk luft til alle døgnets tider, alle årstider og uansett vær.

Med en hund er det uendelig med kjærlighet og mye moro, men det kan også til tider være mye fusterasjon over at den lille sjarmøren kun hører på det du sier i et par minutter, før den igjen må bli fortalt at den må gå ut av kjøkkenet. Og dette for førtiende gang den dagen. Det har absolutt vært utfordrende men mest gøy.

Farlig å med barn og hund sammen?
Nå som vi snart får barn står vi ovenfor en helt ny og krevende utfordring som vi gleder oss veldig til. Derfor er jeg litt sjokkert over alle spørsmålene jeg får om jeg skal jeg kvitte meg med hunden nå som vi venter barn! Mange mener jeg burde gi henne bort, og lurer stort på hvordan vi skal klare både hund og barn. Andre påpeker hvor farlig det er å ha hund sammen med et barn, akkurat som om jeg har tenkt til å ha de i samme lekegrind!

Når jeg sier at det aldri har vært i tankene mine en gang og bare kvitte meg med henne nå som det ”ikke passer” like bra lenger, er det mange som rynker på pannen.

Les også:

– Viktig at minien vokser opp med dyr!

Gutt (1) skambitt av hunder

Er det farlig å ha katt når man er gravid?

God nok grunn til å kvitte seg med hunden?
Ærlig talt, man ikke kan skaffe seg hund for å så bare kvitte seg med den så fort det kommer noe bedre i hus, noe som er viktigere. Det kan da ikke være normalt? En ting er hvis barna blir allergisk, hunden blir aggressiv eller at man ser at hunden ikke har det noe bra. Da må man gjøre noe med situasjonen, helt klart, men ikke om det bare er fordi det ikke passer deg lenger.

Stadig får vi høre skrekkhistorier om hunder som skader barn. Langt mer sjeldent hører vi om den positive effekten hund har på barn. De lærer å omgås og ta hensyn til dyr. Dyr er også positivt for utviklingen av både empati og det å lære seg ansvar. En annen veldig positiv ting er at det nå er blitt bevist at barn som vokser opp med hund i huset har mindre sjans for å utvikle allergi enn barna som vokser opp i et mer sterilt hjem. Tar man ansvar for hunden og ikke glemmer at man aldri kan stole på en hund alene med et barn, burde ikke det være noe problem å ha begge deler.

Leser meg opp på utfordringene
Jeg har som hundeeier har selvfølgelig lest mye om det med barn og hund. Det viser seg at om man har en såkalt velfungerende hund som er sosial og lydig, vil det i de fleste tilfeller også fungere bra når man får barn. En hund som dette stoler på eieren sin, den er trygg på seg selv og innfinner seg fort med at ”flokken” har fått et nytt medlem.

Mange hunder er litt skeptiske til barnet til å begynne med. De lurer stort på hva dette er for noe. Da er det viktig å la hunden få være litt skeptisk, ikke tving den til å hilse men la den bruke tiden sin til å sakte men sikkert finne ut at dette er ikke noe å være redd for.

En annen anbefaling er å la hunden lukte på barnets klær som den har brukt, eller bleie, så hunden kjenner igjen lukten når barnet kommer hjem fra sykehuset og på denne måten er det ikke en fremmed lukt, men noe hunden har luktet før.

Svea elsker å seile, forteller Helene. Foto: privatIkke tid til hunden?
Det mange også uttrykker bekymring over er at vi nå ikke vil få tid til hunden lenger og burde derfor gi den bort. Er ikke dette jeg selv burde ta en vurdering av?

Jeg er inneforstått med at det kan bli en utfordring og hunden min vil ikke få like mye tur og oppmerksomhet hver dag.  Men det finnes da andre måter å aktivisere og slite ut hunden på uten å gå flere timers tur i skogen. Lage gjemmeleker, la hunden søke etter godbit og leker du har gjemt i hagen eller inne. Gjør noe så enkelt som triks med den! Aktiviser den på andre måter enn bare tur, rett og slett. Dette er noe jeg skal få til selv med en baby på armen. Og en lang tur skal jeg få til hver dag, det er ikke bare viktig for hunden å være ute men også for meg, og det skader ikke med en trilletur for den lille heller.

Forbereder hunden allerede nå
For at alle disse tingene ikke skal komme som en overraskelse på hunden min over natten, har jeg allerede begynt å forberede henne på å bli aktivisert på andre måter enn bare tur. På denne måten blir det en innarbeidet vane allerede før babyen er her.

Jeg har kuttet ned turene litt, hatt henne mer i hagen og aktivisert henne på en litt annen måte enn det jeg har gjort før. Det har gått veldig bra og jeg har ikke sett noe forskjell i oppførsel eller lynne. Hun virker strålende fornøyd selv uten like lange turer og det gjør meg glad.

Ønsker at sønnen min skal vokse opp med hund
Jeg mener det er positivt å vokse opp med dyr og jeg ønsker at min sønn skal vokse opp med hund. Ved å ta forhåndsregler som å ikke la barn og hund være alene, fortsette å inkludere hunden i familien og ved å aktivere den på en måte som er tilfredsstillende, tror jeg ikke det er noe grunn til bekymring. Klarer folk å ha gård og barn, klarer vi å ha en hund og barn!

Så svaret til alle som spør er klart. NEI, vi kommer ikke til å gi fra oss hunden vår fordi det kommer et barn!

Hva er din erfaring med hund og barn?

Les også:

Inn med babyen – ut med katten?

Ønsker barnet seg kjæledyr?

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHvor kvalm var du i svangerskapet
Neste artikkelFødestillinger: fordeler og ulemper
DEL